Президентът на Русия Владимир Путин предложи да се създаде гражданска версия на бомбардировача Ту-160  — наследникът на свръхзвуковия Ту-144, «съветският авиолайнер», на който високопоставените лица пътешестваха по света, пише Daily Mail.

Руския президент планира да се претворят в живота «амбициозните му идеи» чрез създаването на разкошен пътнически лайнер, вземайки за основа «бомбардировача Ту-160, който вкарва в ужас Запада», който може да носи ядрено оръжие.

Според изданието, руският лидер искат гражданската версия на Ту-160 да започне да носи пари за руската икономика.

Съветският Ту-144, според  Daily Mail, бил «повод за присмех и никога не успял да стане конкуренция на англо-френския «Конкорд», който успешно летял почти четири века, пише изданието.

«Ту-144 бе свален от производство. Сега ситуацията е друга. Сега се появиха крупни компании, които биха могли да използват този самолет», заяви Путин.
Според изданието, с това си изявление руският лидер е решил да «пропусне техническите проблеми с чертежите, някога откраднати от шпионите на КГБ от Запада».
Путин обяви предложението си по време на визитата си в Казан, където му показаха демонстрационен полет на най-новата модификация на руския стратегически бомбардировач Ту-160  «Пётр Дейнекин».
Според руския президент, развитието на бомбардировача е «силна стъпка в развитието на високотехнологичната сфера и в укрепването на отбранителната способност на страната».
Този четиримоторен свръхзвуков боен самолет е разработка от 80-те години, но в момента е най-крупната машина от своя клас, припомня изданието.
Петя Паликрушева
Източник: http://www.dailymail.co.uk/news/article-5312485/Putin-proposes-new-supersonic-civilian-aircraft.html

Тагове: ; ; ; ; ; ;