Британският министър на отбраната Кевин Уилямсън заяви, че Москва може да унищожи жизнено важната инфраструктура  на Обединеното Кралство и да провокира по такъв начин «паника и хаос».
Това той заяви в интервю за изданието  The Telegraph.

«Те мислят така: «Как можем да направим така, че Великобритания много да я заболи? Да нанесен вреда на икономиката й, да разбием инфраструктурата й, всъщност да провокираме хиляди, хиляди, хиляди смърти и фактически да се опитаме да създаден пълен хаос в страната»,  заяви Уилямсън.

Според неговата версия, това е «реална заплаха».

«Защо те продължават да снимат и изучават АЕЦ, защо те изучават линиите за електроподаване и газопроводите, които доставят толкова много електричество и толкова много енергия за нашата страна?», зададе въпрос министърът.

По-рано главата на Генералния щаб на ВС на Великобритания генерал Ник Картър отбеляза, че Русия може да започне «враждебни действия» по-рано, отколкото очаква който и да е.

Той изрази убеденост, че руската страна ще се възползва от опита си от войната в Сирия за увеличаване на военния си потенциал и за създаването на по-нататъшни заплахи за сигурността на Европа.

По-рано британският екс- министър на отбраната Майкъл Фалън обвини Русия, че иска да увеличи сферите си на влияние, да отслаби НАТО и да дестабилизира западния свят.

Алиансът трябва да стане конкурентоспособен в киберпространството, за да противодейства на Русия, подчерта Фалън в реч в Университета на „Сейнт Андрюс”, в Шотландия.

 

Той изброи конкретно като руски мишени САЩ, Франция, Германия, Холандия, България и Черна гора.

„Русия явно тества НАТО и Запада. Тя се стреми да разшири своята сфера на влияние, да дестабилизира страни и да отслаби Алианса. Става въпрос за подкопаване на националната сигурност на много наши съюзници”, заяви британският министър на отбраната.

Фалън призова Великобритания и Европа да запазят НАТО силна, за да сдържа Русия.

Алиансът и Западът като цяло трябва да се противопоставят на „дезинформацията по съветски образец” и по-конкретно на „такива средства за предаване на информация като телевизия „Ръша тудей”, призова той.

В същото време британският министър на отбраната призна необходимостта от сътрудничество с Русия и подкрепи стремежа на новия президент на САЩ Доналд Тръмп да установи пълноценно сътрудничество с нея.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;