Руският президент Владимир Путин заяви, че стратегическият свръхзвуков бомбардировач ще укрепи ядрената триада на Руската федерация, съобщава ТАСС, цитирана от БНР. Той направил това след като наблюдавал в Казан полет на новия самолет „Петър Дейнекин“,

Това е сериозна стъпка в развитието на високотехнологичната сфера и укрепване на отбранителните способности на страната, защото е един от елементите на ядрената ни триада във въздуха, добави той в разговор с работници в Казанския авиационен завод.

В отговор на поканата за полет с новия самолет след година и половина, Путин припомнил, че вече е летят с неговия предшественик през 2005 г.

Президентът казал, че предстои подписване на договор за производството на 10 нови машини до 2027 г., което ще осигури пълно натоварване на завода в Казан. Но препоръча диверсификация на производството, включително с проектиране на граждански пътнически свръхзвуков самолет.

Преди това Путин наблюдавал демонстрационен полет на Ту-160 „Петър Дейнекин“, който продължи 7 минути на неголямата височина от 300 метра, разказва още Националното радио.

Модернизираният стратегически ракетоносец ще е оборудван с нова единна информационна система, ново пилотажно-навигационно оборудване, автоматична бордова система за управление, бордови радар, комплекс за радиоелектронно противодействие. Предвижда се усъвършенстването и на други системи, като модернизацията ще увеличи ефективността на самолета 60%.

Новият Ту-160 със заводски номер 0804, чийто полет наблюдава Путин, бе кръстен на първия главнокомандващ ВВС на Русия Петър Дейнекин (1937-2017), добавя БНР.

Тагове: ; ; ; ;