Съединените щати няма да увещават палестинското държавно ръководство, което няма воля да постигне мир, заяви в Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на САЩ Ники Хейли, цитирана от Ройтерс.
Хейли разкритикува реч на палестинския президент Махмуд Абас от 14 януари, в която той заяви, че ще приеме само международно подкрепен посредник на мирни преговори с Израел.
«Реч, в която се обсъждат абсурдни и дискредитирани конспиративни теории, не е реч на човек, който има смелостта и волята да се стреми към мир», каза Хейли.
«САЩ остават силно ангажирани да помогнат на израелците и палестинците да сключат историческо мирно споразумение. Ние обаче няма да увещаваме едно палестинско държавно ръководство, което няма нужните качества да постигне мир. За постигане на исторически резултати са ни нужни смели лидери», добави тя.
Постоянният представител на палестинците в ООН Рияд Мансур, който се изказа преди Хейли, определи като потресаващи подобни израелски обвинения, че Абас не е «човек на мира».
«Те отново се опитват да отклонят вниманието на международната общност и да избегнат отговорност за политическата безизходица и печалната ситуация на място, като правят такива неверни и срамни твърдения», каза той.
По-рано този месец САЩ обявиха, че ще замразят отпускането на 65 милиона долара от общо 125 милиона, които планираха да внесат в агенцията на ООН за палестинските бежанци. Тази агенция се финансира изцяло от доброволни плащания от страни — членки на ООН, а САЩ са най-големият й донор.

Тагове: ; ; ;