С Конгреса на народите в Сирия трябва да се възцари мир в Близкия Изток

През януари в Сочи ще се проведе Конгресът на народите в Сирия.

Гарантите — Русия, Иран и Турция — са поканили всички страни в конфликта, представителите на опозицията, социалните и етническите групи от Сирия, а също представителите на мирното регулиране на споровете между заинтересованите страни.

Целта е «окончателното унищожаване на лагерите и териториите на тероризма» в Сирия.

Конгресът на народите в Сирия е приемник, а не алтернатива на Женевския процес и гарантира изпълнение на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН за правото на сирийския народ да решава собственото си бъдеще.

Консултациите в Женева демонстрираха неспособността на сирийското правителство и опозицията да обсъдят съдбата на стараната.

Преговорите в Астана също само частично постигнаха целта си.

Затова, както се подчертава в резолюцията, крайно важно е «всички страни в Сирия да съдействат за жезнеспособността на сирийския процес и за трайното прекратяване на огъня чрез мерки за укрепване на доверието».

Крайно важно е да се види, че опозицията лансира мирния процес и съдейства за мерките за укрепване на доверието, както и за стъпките за прекратяване на огъня».

Конференцията на сирийските партии в Сочи — това е мястото да преговори между сирийците, а представителите на страните, присъстващи на конгреса, са само в качеството си на наблюдатели.

Но усилията на Москва за установяването на конструктивен диалог се поставят под съмнение.

Със скритата подкрепа на Рияд и Вашингтон около 40 опозиционни групи отказаха да присъстват на конгреса, защото целта на предстоящото събитие си остават неясни за тях. Освен това, в Сирия активно се пуска лъжлива информация за «истинската» цел на руските бомбардировки по позициите на терористите.

Не е тайна, че мотивите на опозицията се състоят в следното:  да получат достатъчно печалба, за да продължат войната в Сирия, затова те запазват отношенията си с радикалните ислямисти, които искат да ликвидират концепцията за суверенитета и териториалната цялост на Сирийската република.

По такъв начин призракът на тероризма над освободената страна се появява отново, за да се дестабилизира страната и отново да се постави тя под заплахата на международния тероризъм.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;