Представителят на кюрдските въоръжени сили от Отрядите за народна самоотбрана  (YPG) заяви, че кюрдите са в готовност да пуснат сирийската армия в град Африн. Това той заяви за ливанския телевизионен канал Ал Маядин.

Представителят на кюрдите заяви също, че те не считат сирийската армия за свои врагове и че те не са част от военната коалиция начело със САЩ, която също води военни действия на територията на Сирия.

Представителят на  YPG подчерта, че кюрдите са взели оръжие с цел самоотбрана и са готови да предадат наличното въоръжение на сирийското правителство след политическото регулиране на кризата, добавяйки, че кюрдите искат да бъдат от една страна с управлението в това регулиране и не се стремят към създаването на своя собствена независима държава в Сирия.

По-рано президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че операция «Маслинова клонка», която започна на 20 януари 2018 година, няма да се ограничи с вземането на контрола над сирийския град Африн, а турската армия ще продължи да воюва срещу другите кюрдски части в северна Сирия.

«Операцията ще продължи до пълното ликвидиране на терористите», заяви турският лидер.

В момента град Африн, в който турската армия започна да вкарва своя военна техника, се контролира от кюрдските въоръжени части от сирийската партия «Демократичен съюз»(PYD), който Турция счита за терористична организация.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;