Днес бе публикувано писмо, написано от името на спецпредставителя на САЩ за Сирия Майкъл Ратни до сирийски опозиционер.
Авторът на публикацията казва, че в него има указания за плановете на САЩ да провалят
сирийския конгрес за национален диалог в Сочи.
На страницата на блогъра JAsIrX на WordPress се появи писмо, написано от името на Ратни, до представителя на сирийската въоръжена опозиция Халед Ал Махамид.
В публикацията се казва, че този текст е бил открит от автора в кореспонденцията на Ал Махамид, очевидно след хакване на акаунта.
Писмото съдържан недвусмислени указания за плановете на Вашингтон да попречи на мирното регулиране в Сирия чрез провала на конгреса в Сочи, съобщава авторът.
Посланието започва с тезата, че Държавният департамент на САЩ ще действа в противовес на предложенията на руските дипломати в рамките на ООН.
Авторът на писмото призовава своя адресат да започне да насочва
 усилията си към ПРОВАЛА на конгреса в Сочи, а също подчертава, че единствената преговорна площадка за Сирия САЩ вижда в Женева.

Писмото съдържа и преки указания към въоръжената опозиция в Сирия — да поставят условия, неприемливи за официален Дамаск, да искат това, за което няма да се съгласи легитимното правителство.

Събеседникът заповядва на Ал Махамид да настоява за оставката на Башар Асад и да

склонява другите към това мнение, защото САЩ трябвало да сведат до нула извършеното от Русия за мира в Сирия до момента.

Ратни говори за необходимостта да се провали конференцията в Сочи.

Преди няколко дена външният министър на Русия Лавров изрази надеждата, че по време на поредния рунд

преговори, който стартира днес във Виена, опозицията в Сирия няма да искат оставката а Асад като условие за участие в преговорите.

Военният експерт Александър Жилин твърди, че на този етап Държавният департамент на САЩ по никакъв начин не е коментирал писмото, което напълно се вписва в обичайния начин на поведение на САЩ.

В момента натискът от страна на САЩ върху участниците в преговорите е изключително мощен.

Използват се пари, отправят се и заплахи.

Задача номер едно на САЩ е преговорите в Сочи да бъдат провалени.

Според Жилин,  подобен род писма са факт, «защото умерената опозиция» е под контрола на САЩ, а тя е нищо друго, освен узаконен ИДИЛ.

А ако утре в Сирия настане мир — а дори кюрдите с турците могат да постигнат някакво споразумение — то САЩ ще се окажат по заплаха.

Затова откритото в мрежата писмо от името на Ратни може да е напълно реално, подчертава експертът.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;