26 януари 2018-Нюз Фронт.

Кюрдската администрация, която управлява Сирийския анклав в Африн, призова правителството в Дамаск да защити региона и жителите му от продължаващито турско нападение над жителите от протурските войски. Ситуацията в Сирия отново се накалява и ескалира. Военната операция на Турция » Маслинова клонка» взема десетки жертви и заплашва да излезе извън контрол.

 

Администрацията на Африн ( регионално подразделение на партията » Демократичен съюз на Кюрдистан») публикува заявление, в което официално призовава сирийското правителство да изпълни дълга си по защотата на региона-част от суверененната сирийска земя- от турското нашествие и разполагащите се военни сили на Турция там.

 

В заявлението кюрдите твърдят, че тяхното опълчение защитава Африн от терористи и завоеватели през последните шест години, и че те ще продължат да правят това, даже след като Сирийските въоръжени сили стъпят в региона.

Ключовата част на заявлението гласи:

» Ние призоваваме сирийското правителство да защити границите на Африн и Сирия, като разположи Сирийски въоръжени сили за защита на границите на Африн».

Буквално преди няколко дни вече се появиха съобщения, относно това, че ръководството на Африн е поискало от властите на страната защита, но после появилата се информация беше опровергана от официални представители на кюрдите.

Интересното е , че до нападението командващият кюрдските военнизирани формирования в Сирия Сипан Хемо заяви, че всеки ключов политически играч ще бъде винове, в това число и САЩ, ако Турция започне широкомащабна операция в района на Африн.

Хемо тогава добави още, че кюрдските сили в Африн и в други анклави са готови да се защитават от нападения.

Напомняме, че Африн е разположен в северната част на Сирия в провинция Алепо. Турското нашествие под предлог за защота на границите на Турция, може да се окаже заплаха за стабилността в региона, ако не бъде спряно.

Продължаваме да следим темата в развитие.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;