Командирите на злополучните есминци  USS John S. McCain  и   USS Fitzgerald  ще бъдат обвинени по Наказателния кодекс за причиняване на смърт на военнослужещи по невнимание.

На бившия командир на есминеца  USS Fitzgerald капитан 2-ри ранг Брайс  Бенсон  и на бившия командир на есминеца USS John S. McCain,  капитан 2-ри ранг Джеси Л. Санчес, както се очаква, ще бъдат предявени обвинения за подлагане на риск на кораба и за причиняване на смърт по невнимание, съобщиха за USNI News източници, близки до защитата на капитаните.

Двамата капитани бяха освободени от постовете си скоро след смъртоносното сблъскване миналата година, в резултат на което загинаха 17 американски моряци.

ВМС на САЩ обяви, че двама лейтенанти и един младши лейтенант от есминеца  USS Fitzgerald също ще бъдат обвинени.

Обвинение за неизпълнение на служебните си задължения ще получи и главният старшина на есминеца  USS Fitzgerald,  а по отношение на двата екипажа ще бъдат предприети административни мерки, включващи несъдебно наказание на четирима членове на екипажа на  USS Fitzgerald  и на четирима членове от екипажа на  USS John S. McCain.

Всичко това последва след заключението на административното разследване, оглавено от директора на службата  Naval Reactors, адмирал Джеймс Колдуел, който бе назначен за провеждането на независимо разследване по сблъскването.

Колдуел, както казват, през изминалите почивни дни е представил своите изводи и е дал препоръките си на началника на щаба на ВМС адмирал Джон Ричард.

Главата на Флота заминава в оставка предсрочно

Вицеадмирал Том Роуден се съгласи да напусне поста си предсрочно.

Той имаше намерение да направи това на 2 февруари 2018 година.

Освен Роуден, в резултат на инцидентите, довели до смърт, доброволно подадоха оставката си командващият Тихоокеаанския флот адмирал Скот Суифт, командващият 7-и флот вицеадмирал Джузеф Окойн, командващият 70-та Оперативна група контраадмирал Чарлз Уилямс, командирът на 15-та екскадра на ескадрените есминци капитан Джефри Бенет.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;