Севернокорейският проблем е „най-неотложното“ предизвикателство пред международната сигурност и стабилност. Признаването на ядрения статут на КНДР ще доведе до разрушаването на режима на неразпространение. В тази ситуация Южна Корея и Япония също ще поискат да създадат собствено ядрено оръжие.

Официалното признаване на правото на Пхенян да има подобно оръжие ще доведе и до намаляването на американските възможности за сдържането на другите държави, които искат да разработват оръжие за масово унищожение. Безядрен Корейски полуостров е фундаментална задача на световната общност.

САЩ трябва да се въздържат от едностранни действия по отношение на КНДР. Изкушението да се регулира севернокорейския проблем с помощта на превантивна атака е голямо. Но аз бих посъветвал американската администрация да не започват едностранна война в близост до границите на Китай и Русия.

При това значителна част от световната общност няма да ни подкрепи. САЩ трябва да се сдобият с подкрепата на Китай при оказването на натиск върху КНДР, за да се откаже от разработването на ядрено оръжие. Руско-китайската инициатива, предвиждаща мораториум върху ядрените изпитания и ракетните тестове в КНДР в замяна на прекратяването на ученията в региона с участието на САЩ, може да доведе до разрушаването на военните съюзи. /БГНЕС

Хенри Кисинджър, съветник по националната сигурност (1969-1975) и държавен секретар на САЩ (1973–1977) в администрациите на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд.

Изказването на патриарха на американската дипломация е направено пред Сената. Изказването му е цитирано по Defense News и РИА „Новости“.

Тагове: ; ; ; ;