Превод:
Според официалните данни, САЩ никога не са внасяли сгъстен природен газ от Русия, пише Financial Times. Танкерът
Engie отплува от британското пристанище Айл оф Грей с руски газ на борда си преди две седмици. Корабът се насочи към САЩ, за да достави товар на терминала Everett, щата Масачусетс.
Когато танкерът бил само на два дена от целта си, той обърнал обратно на изток. Както пояснили от компанията
Engie, маневрата била предизвикана от природните условия. В петък корабът отново се върнал към предишния си курс и се насочил към Бостън, се посочва в статията.
С помощта на този газ, пояснява изданието, американската страна има намерение да запълни запасите си, изощени в резултат на небивалата студена зима в Америка.
Както пише изданието, позовавайки се на аналитици, част от този газ е бил доставен от новия руски терминал «Ямал СПГ», който бе официално открит миналия месец от президента Путин.
 В статията се отбелязва, че санкциите не действат върху доставките на газ от Русия, но «на американските граждани и на тези, които се намират в САЩ», им е забранено да финансират компанията  «Новатэк», която играе водеща роля в проекта  «Ямал СПГ».
От компанията Engie посочват, че товарът е бил придобит в съответствие с търговското законодателство а САЩ.
«Перспективата, че с помощта на сибирския газ ще се топлят домовете в Нова Англия, подчертава трудната роля на енергетиката в отношенията между Русия и САЩ», посочва изданието.
Благодарение на шистовия бум САЩ успяха да изпреварят Русия, която по-рано беше най-крупният производител на природен газ в света, пише изданието.
От 2016 година Америка започна да експортира сгъстен газ и в други страни, в това число в съседните на Русия Полша и Литва.
А към 2020 година ще бъдат пуснати допълнителни експортни терминали. На свой ред Москва с помощта на проекта «Ямал СПГ», чиято стоййност е  $27млрд, се опитва да запази конкурентноспобността на световния пазар.
«Всичко това може да има неприятни политически последствия», казва директорът на фирмата  ClearView Energy Partners Кевин Бук.
Например, когато газта от полуострова Ямал пристигна във Великобритания, това се превърна в «пропаганден успех за Русия».
Нейното посолство в Лондон, както пише изданието, публикува пост, в който се казва, че с помощта на импортирания от Сибир газ сега ще се топлят британските домове.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.ft.com/content/56f19604-fd6d-11e7-a492-2c9be7f3120a

Тагове: ; ; ; ; ;