Първо, факт е, че западният политически манталитет се основава на непоклатимия принцип на Макиавели «Всички средства са полезни за постигането на целта». Второ, факт е, че в името на този принцип Западът никога няма се откаже, докато не постигне целта си.

Това е всичко, което трябва да знаете за политиката на Запада в Сирия.

Военната победа на Русия и нейните съюзници над силите на «световния тероризъм», чийто цели в Сирия по твърде странен начин винаги напълно съвпадаха с целите на самия Запад, не се отразиха на готовността на западните лидери да застанат първи при разделянето на сирийската «баница».

В  ход е нова политическа еквилибристика.

Именно в името на тази цел служи реанимирането на женевския формат за преговорите в Сирия, с помощта на който явно те разчитат да обезличат победната кампания на руската коалиция и да преформатират сирийския процес така, все едно победа въобще не е имало.

На всички е познато непоправимото коварство на западната дипломация, която винаги се стреми на масата на преговорите да спечели това, което е изгубила на фронта.

И настоящият женевски опит е същото.

На случайно водещите СМИ, явно осведомени за тези планове, концентрираха вниманието си върху неотдавнашната пресконференеция на Сергей Лавров в ООН точно в този аспект:

Въпрос: Как се отнасяте към предложението на спецпосланика Де Мистура да се проведе в Женева конференция за конституцията на Сирия? И какво ще стане тогава с вашите планове за аналогична среща за Сирия в Сочи в края на януари?

Лавров: Припомням, че тези усилия, които предприехме преди около година заедно с Иран и Турция, известни като процеса в Астана, в голяма степен стимулираха и ООН да възобнови активната работа.

Преди срещата в Астана над десет месеца ООН не правеше нищо.

Настоящият рунд женевски преговори бе обявен след като ние обявихме инициативата за конгрес на сирийския национален диалог в Сочи.

И в Женева, и във Виена делегациите от сирийската опозиция се състоят главно от хора, които отдавна живеят извън пределите на Сирия.

А в работата по конституцията на тази страна трябва да се задейства целия спектър на сирийското общество.

Всички религиозни, етнически групи, гражданското общество…

Към това е насочена инициативата в Сочи.

Поканихме там около хиляда и петстотин представители на сирийския народ, които са заинтересовани техният глас също да бъде чут наред с гласовете на емигрантите.

Искам в резултат на този конгрес господин Де Мистура да получи препоръки, кой може още да влезе в конституционната комисия.

Проблемът е в това, че именно подобно развитие на събитията иска да избегне Западът.

И спецпосланикът на ООН — организация, съществуваща главно на база парите на западните държави, едва ли ще започне да му пречи.

Очевидно, че преговорната формула, по която бъдещето на Сирия ще се решава с прякото участие на представителите на нейното населени, заплашва да пречупи всички планове на западната дипломация.

Главната цел е да се открадне победата в Сирия.

И да се направи така, че от нейните плодове да се възползват агентите на същия този Запад в лицето на отдавна осветените в Лондон и Париж и свързани със западните спецслужби политически емигранти.

Например популярната с фалшивите си новини лондонска «обсерватория за Сирия», състояща се от един стол, маса и компютър, чийто «новини» се цитират от СМИ на Запад.

Западът, начело със САЩ, предприема активни усилия за обезпечаване на своето максимално военно присъствие в тази страна.

В рамките на това се предприемат действия за създаването на обширни зони, които са извън контрола на САР.

В рамките на тези очевидни усилия Вашингтон издига и други инициативи, които преследват същите цели.

Например — за създаването на «сили на охраната на границата с Турция и Ирак».

Тази провокация на САЩ вече доведе до нова война в Близкия Изток под формата на нахлуването на турските войски в Африн.

Следва да се очаква, че напрежението в Сирия ще се повишава и в бъдеще.

Лавров:

Преди няколко дена назад американците обявиха за създаването на «сили за сигурност на границата» в Сирия.

А днес казаха, че неправилно са ги разбрали, че никакви сили няма да създават.

Характерна черта на съвременната американска дипломация е нейната непоследователност и липсата на принципност.

В това число и що се отнася до причините за присъствието на американците в Сирия.

На Запад винаги считат, че основният аргумент при всяка геополитическа дискусия е военната сила, а главният принцип е от същия този Макиавели «Целта оправдава средствата».

Външната политика на САЩ винаги е била политика на международната експанзия, на произвола и насилието към другите народи.

Но борбата продължава.

Тя предстои.

Нейният пореден важен етап е конгресът в Сочи.

Там ще бъде представен сирийският народ.

В Сочи има уникална възможност да се даде на цялото разнообразие на сирийското общество реален шанс да се видят НЕ през прицела на автомата.

И заедно да се договорят за бъдещето на тази страна, която за всички тези хора е Родина.

Женевското политическо задкулисие, където всичко се решава за сметка на народа на Сирия и при пълно отсъствие на пълномощни представители, категорично не може да предостави такива възможности.

 

Юрий Селиванов, специално за News Front
Юрий Селиванов

 

Тагове: ; ; ; ; ;