Превод:

Отмяната на мрежовия неутралитет и внедряването от компаниите  Facebook, Google, YouTube и Twitter на специални алгоритми за затъмняване на акаунти с лява и прогресивна насоченост, заедно с «демонизацията» на чуждите журналисти, които се опитват да говорят срещу престъпленията на «корпоративния капитализъм» и империализма, дадоха на «корпоративната държава възможност да унищожи свободата на словото», твърди лауреатът на премията Пулицър Крис Хеджес в своя статия за Truthdig.

 

Той е убеден, че днес хората трябва да се обединят в борбата с цензурата, докато те все още имат право на глас.

Не напразно бие тревога и основателят на сайта  WikiLeaks Джулиан Асанж, който твърди, че бъдещето на човечеството ще бъде «борба между хората, контролиращи машините, и машините, контролиращи хората, между демократизацията на средствата за масова комуникация и завземането на средствата за комуникация от изкуствения интелект».

Днес  Google, Facebook са здраво свързани с елита, и, започвайки все по-активно да прибягват до ресурсите на изкуствения интелект, те придобиват все по-голяма власт, която в бъдеще рискува да се превърне в «eкзистенциална заплаха» за цялото човечество.

В края на април и началото на май миналата година порталът  World Socialist Web Site, който се позиционира като троцкистки ресурс, разобличаващ престъпленията на капитализма и говорещ за проблемите на работническата класа, констатира рязък спад на аудиторията си.

Тази тенденция продължи и през юни.

Общият брой на читателите на сайта намаля със 75 %.

С подобна ситуация се сблъскаха и такива ресурси, като  Consortium News, Global Research и самият Truthdig.

Намаляването на аудиторията на такива сайтове се забеляза в периода,  в който  Google въведе специални алгоритми за борба с «фалшивите новини», обяснява авторът.

Както твърди компанията, по такъв начин тя вкарва в топ местата за читаемост «по-надеждни акаунти» и изключва «дезориентираща, нискокачествена, оскърбителна или лъжлива информация».

На много скоро стана очевидно, че под предлог борба с «фалшивите новини»  Google, Facebook, YouTube и Twitter

се опитват да забранят достъпа до сайтове и акаунти на хора, които подкрепят автентични леви възгледи.

Неотдавна началникът на департамента за глобалната политика към  Facebook Моника Бикерт заяви пред американските сенатори, че в компанията действа служба за сигурност в рамките на 10 хиляди сътрудници.

7.5 хиляди от тях се занимават с «оценка на нарушаващи правилата акаунти».

Към края на 2018 година  Facebook се надява да удвои броя на сътрудниците си в тази служба — до 20 хиляди.

Ръководството на социалната мрежа често работи с американските спецслужби.

«Това е армия на цензори, това е нашата «Полиция на мислите», коментира Хеджес, спомняйки се сюжет от антиутопията на Джордж Оруел  «1984».
Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;