Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска от турския си колега Реджеп Тайип Ердоган да ограничи военните действия в Сирия, където турската армия предприе голямо настъпление срещу кюрдските въоръжени отряди, съюзени със САЩ, предаде Франс прес.
В телефонен разговор президентът прикани Турция да ограничи военните операции и да избягва всякакви действия, които може да предизвикат сблъсък между американските и турските войски, съобщи Белият дом.
«Президентът Тръмп изрази безпокойство, че има опасност растящото насилие в Африн да нанесе удар на общите ни цели в Сирия», гласи декларация на Белия дом. «Той настоя Турция да намали и ограничи военните си действия и да избягва цивилни жертви».
Турският президент Ердоган каза на Доналд Тръмп, че Съединените щати трябва да спрат да доставят оръжия на кюрдските отряди «Сили за защита на народа», съобщи кабинетът на Ердоган, цитиран от Ройтерс. Операцията, предприета в края на миналата седмица, има за цел «да прочисти от терористични елементи» Африн в името на националната сигурност на Турция и се извършва съобразно с международното право, се казва в декларацията на кабинета на турския президент, бта

Тагове: ; ;