В края на първата година от началото на президентския си мандат Румен Радев видя сериозен проблем със свободата на словото в България и обяви, че страната е изправена пред критичен момент в своето развитие. По думите му «парламентарната република атрофира», Народното събрание се е превърнало в «нотариат, който само официализира решенията на правителството».

По време на отчета си, продължил близо час вчера, президентът Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова очертаха свършеното и посочиха своите приоритети за следващите месеци. Те заявиха, че ще бъдат алтернатива на управляващите. «Времето, в което президентът беше безкритичен наблюдател на действията на правителството и на българския парламент, отмина», обяви Радев, като уточни, че нямало лошо позициите му да бъдат «близки до позициите на една или друга политическа сила».

Независимо че влошаването на медийната среда в България е процес, който продължава от години, президентът се зарече тепърва да инициира обществен дебат за свободата на словото. «Българското общество трябва да се пребори за това свещено право и то зависи от морала и волята на всеки собственик, журналист и коментатор, от читателите и зрителите, които също правят своя избор. Това не е само политически въпрос, а въпрос на личен ангажимент на всеки активен гражданин», обобщи президентът.

Според държавния глава европредседателството не може да се използва като «алиби за бездействие по болните за българина теми». Индиректно той разкритикува и управляващото мнозинство, заявявайки, че «често прокламираната стабилност звучи като тържествен марш на място». И призова за национално усилие за преодоляване на моралната криза на българското общество, чиито «рожби» са «и корупцията, и престъпността, и политическата апатия, и настъплението срещу свободата на словото».

От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова, в чийто ресор са българите зад граница, си постави за цел да върне децата на нашите сънародници, които сега са навън. «Нека бъдем реалисти — не можем да върнем всички тези хора в Родината, но можем да върнем децата им, които искат бъдеще в България», заяви вицепрезидентът.

ОЩЕ АКЦЕНТИ

— Новият антикорупционен орган ще бъде излъчен от парламентарното мнозинство под контрола на правителството. Това създава «най-големия корупционен риск, без никакъв баланс между институциите» и поставя под въпрос неговата независимост.

— Не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция. Има много по-важни теми — корупция, престъпност и демографска катастрофа. Ние изчезваме като нация. Тази конвенция не трябва да се използва като параван, за да отвличаме вниманието на хората.

— Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Тя трябва да създава приятели, а не врагове.

— В мандата на Росен Плевнелиев (2012-2017) президентската институция е загубила контрола над Държавна агенция «Разузнаване» и Националната служба за охрана.

— Все още не е приет механизъм за финансиране на мюсюлманските и религиозните училища в България.

РЕАКЦИИ

От ГЕРБ обявиха, че са изненадани, тъй като президентът бил направил отчет на тяхното управление. «Очаквахме да чуем какво е направил президентът в тази една година, в която дори управляваше България в рамките на 3-4 месеца през служебното правителство. Вместо това той каза какво всички останали са правили или не са направили», иронично коментира депутататът Тома Биков. Той категорично отрече да има противопоставяне между правителството и държавния глава.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова оцени отчета на президента като «респектиращ». «Президентът и вицепрезидентът придадоха ново съдържание на институцията. Двамата абсолютно последователно изпълняват това, което обещаха в предизборните си платформи», посочи Нинова. По думите й има противоборство между Радев и управляващите. «Мнозинството и президентът имат абсолютно различни позиции по важни за държавата теми — например борбата с корупцията. Това не е просто разминаване, а битка на концепции», смята Нинова.

Позитивна оценка дадоха на президента и от ДПС. «Той се опитва да бъде обединител на нацията, но нашите избиратели, които гласуваха за него, имат малко по-големи очаквания», лаконично допълни партийният лидер Мустафа Карадайъ, без да уточни какво има предвид.

Източник: СЕГА

Тагове: ; ;