Днес, на 25 януари във Виена стартира поредният рунд преговори за междусирийското регулиране в «женевски формат».

Прехвърлянето на преговорите във Виена, според осведомени източници от организационния комитет, е извършено с цел гарантиране на сигурността.

«Прехвърлянето на преговорите във Виена е свързано с логистични причини. В Швейцария в края на януари ще има форум в Давос, необходими са твърде много сили, за да се гарантира сигурността едновременно на двете крупни мероприятия», каза източникът.

Делегациите на сирийското правителство и опозицията потвърдиха своето участие в новия рунд преговори за Сирия във Виена.

По-рано главата на делегацията на опозицията посети САЩ, редица близкоизточни страни, Европа, а също Москва.

Според него, обединената делегация на сирийската опозиция е готова към преки преговори с делегацията от Дамаск на срещата във Виена.

«Много години искахме преки преговори, за да икономисаме време и помогнем да се намери решение», заяви Наср ал Харири, глава на делегацията от опозиционните сили на Сирия пред журналисти в Москва.

Москва, приветствайки преговорите във Виена, разчита на по-плодотворна среща между всички страни в Сочи, където на 30 януари ще се проведе Конгресът за национален диалог за регулирането на сирийския проблем.

Припомняме, че женевският формат по време на последния си рунд пред ноември-декември миналата година фактически показа своята несъстоятелност.

Но Кремъл както и преди разглежда и двете площадки — Женева и Сочи — като възможност да се регулира конфликтът.

«Тези мероприятия, тези среща са взаимодопълващи се», каза външният министър на Русия Сергей Лавров.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;