Разпалването на турско-кюрдския конфликт на територията на Сирия е «типичен американски сюжет» на новата американска стратегия, заяви членът на комитета по външните работи към Съвета на Федерациите на Русия Олег Морозов в предаването «Неделна вечер с Владимир Салавьов» по телевизия «Россия 1».

Експертът поясни, че САЩ, осъществявайки стратегията за «глобална военна конфронтация» с Русия, ще използват всеки наличен регионален конфликт за последваща ескалация.

В дадения случай, според експерта, САЩ са разиграли картата на трудните руско-турски-кюрдски взаимоотношения.

«През цялото време отношението към турците е неправилно. Или ги възприемат като някакви наши глобални съюзници в ситуацията в Близкия Изток и Сирия, или ги поставят твърдо в списъка на нашите врагове.

Или и едното, и другото — в зависимост от ситуацията.

Свалиха самолет — една ситуация.

След това трябваше да се сприятелим с тях — сприятелихме се. Те играят там своята стратегическа игра. Те, разбира се, отдавна казаха: «Ние никога няма да допуснем в северна Сирия кюрдски анклав».

Това не е днешна ситуация.

Аз чувам това от Ердоган вече година, две, три, пет години», поясни експертът по близкоизточния проблем.

Позицията на Турция по отношение на кюрдите, според сенатора от Русия, е използвана от САЩ за користни цели.

«Затова американците хвърлиха там бензин, защото разбират чудесно, че турците няма да мълчат, че турците ще започнат бойни действия, а Сирия ще се запали отново.

И ето ви един чисто американски сюжет.

Колкото повече пожар, толкова повече борещи се помежду играчи, толкова по-лошо за Русия, а още по-лошо за Асад, а накрая още по-добре за американците», подчерта Олег Морозов.

На 14 януари Турция заяви за провеждането на наземна операция срещу кюрдите в сирийския район Африн.

Така Анкара реагира на изявлението на представителя на американската коалиция за борба с ИДИЛ за намеренията на САЩ да създадат от кюрдските части на «Сирийките демократични сили» така наречените «Сили за защита границата на Сирия»

Според Анкара, кюрдските части на СДС са част от Работническата партия на Кюрдистан, която в Турция е призната за терористична организация.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ;