Превод:

Според обнародваната тези дни от министъра на отбраната на САЩ Джим Матис стратегия за националната отбрана, приоритет на американската държавна сигурност вече е състезанието с Русия и Китай, а не борбата с международния тероризъм.

«След почти две десетилетия «война с терора», която не доведе до реална полза, подобна стратегия може да означава промяна на американската външна политика», отбелязва външнополитическият журналист Адам Тейлър за  The Washington Post.

Но излиза, че болшинството американски граждани не са съгласни с подобни представи.

Според допитване до общественото мнение, проведено миналата година, «американците продължават да са дълбоко обезпокоени от заплахата, която представлява международният тероризъм, в същото време те се тревожат от рисковете, свързани с набиращия сила Китай и войнствената Русия».

Според автора на статията, подобно разминаване в мненията между американските избиратели и апарата на държавната сигурност може в бъдеще да стане проблем за страната.

Смяната на приоритетите, забелязана в стратегията за националната сигурност, отразява тревогата на американските чиновници от външнополитическите амбиции на Русия и Китай, но тя може да бъде свързана още и със същественото падане на нивото на терористичните заплаха, счита журналистът.

Според доклада на Центъра за изучаване на тероризма, през 2017 година е намалял броят на терористичните атаки по целия свят, а също съществено е намалял броят на гражданските жертви от тероризма. За последните пет години техният брой е паднал с 45 %.

Независимо от това, американската общественост не престава да бъде изплашена от международния тероризъм. Според миналогодишните допитвани, той се счита за най-голямата заплаха за САЩ — 74-75 % от респондентите.

За сравнение, военната мощ на Китай е включена в списъка на основните заплахи само от 38-41 % от запитаните, а териториалните амбиции на Русия са споменати само от 30-47 % от участниците  в допитването.

Авторът на статията счита, че тези резултати са «изненадващи, защото тревожните прояви на китайската и руската външна политика са налице» — достатъчно било да погледнем Южно-Китайско море и Украйна.

Предполагаемата намеса на Москва в американските избори през 2016 година, както и «неочевидните» доказателства за опитите на Пекин да окажат въздействие върху американската политика, също са повод за безпокойство, уверен е журналистът.

 Много хора вече отдавна говорят за това, че терористичната заплаха за САЩ е преувеличена, пише в статията.
Доказателство за това е широко известната статистика, според която американецът има по-големи шансове да умре по вина на газоснабдяването, отколкото да стане жертва на ислямисткия тероризъм.
«Заплахата от тероризма е лесна за възприемане и е създадена специално с цел да се внуши страх.
Но заплахите от набиращите сила Китай и Русия са трудни за разбиране, защото САЩ не са техен противник в чист вид», счита авторът на статията.
Американците не са единствени в опасенията си по повод терористичните заплахи.
Според допитване, проведено в 38 държави по света, ИДИЛ е повод за тревога от страна на всички жители на планетата повече от Русия или Китай, пише в статията.
Както отбелязва авторът на статията, общественото мнение не споделя политиката на Пентагона.
«Матис, както и другите членове от администрацията на Тръмп не трябва твърде много да залагат на заплахата от тероризма», пише авторът на статията.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2018/01/20/the-pentagon-says-chin

Тагове: ; ; ; ;