Американският политически живот се тресе от поредния скандал, свързан с опитите на спецслужбите да обвинят Тръмп в сговор с Кремъл.

Компроматът, който привържениците на Тръмп предложиха на републиканските сенатори и конгресмени, вече позволява на медиите да пишат за някакво антитръмповско «тайно общество» вътре в Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР, при това в този «орден» се оказаха представители на силовите структури, лично разследващи «руската намеса».

Независимо от това, че значителна част от медиите се опитват да игнорират този скандал на базата на официалното твърдение, че спецслужбите са намерили доказателства за сговора на Кремъл с Тръмп, очевидно е нанесен удар, с който трудно ще се справи тази част от елита мвСАЩ, който е срещу Тръмп.

Миналият петък в ръцете на републикански сенатори и конгресмени попаднаха архиви от текстови съобщения между агенти на ФБР в периода на президентската кампания и в деня на избирането на Тръмп.

От кореспонденцията следва, че агентите от ФБР Пейдж и Строк са подкрепяли Клинтън, че те са считали за недопустима победата на Тръмп и са били готови да работят срещу него.

Нещо повече, именно тези агенти са били подбрани за участие в следствието по «руското досие» на Тръмп.

Конгресменът Джон Ратклиф заяви пред  FoxNews: «Ние разбрахме днес, че веднага след избирането на Тръмп е било създадено тайно общество от сътрудници на Министерството на правосъдието и ФБР, включително тези двама агенти, и че това общество е работило срещу президента».

Конгресменът Трей Хоуди добави:
«Аз, разбира се, искам да разбера за това тайно общество, за което пишат, защото това са агенти на ФБР и е трябвало да проведат обективно разследване по отношение на този, който току-що е бил избран за президент».

Знак, обвиняющий президента США Дональда Трампа в закрытии федерального правительства, установленный в Сенате
Сега ръководството на ФБР ще трябва да обясни поведението на своите подчинени.
Дори за скептиците е очевидно, че не може и да става дума за обективно разследване, защото конгресмените притежават копие от кореспонденцията между агентите, които са се договорили, че тяхната следваща комуникация не трябва в никакъв случай да попада в архива на ФБР.
В този контекст изявлението на ръководството на бюрото и министерството на правосъдието за това, че голяма част от кореспонденцията между сътрудниците, замесени в скандала, е била «безвъзвратно изгубена», се разглежда като убедително доказателство за това, че в същата тази кореспонденция са се обсъждали конкретни начини за изфабрикуване на «сговора» на Тръмп с Путин и руската намеса».
Освен скандала около «тайното общество» сред сътрудници на ФБР и министерството на правосъдието, привърженици на Тръмп развихрят още една история, която съдържа в себе си дори по-голям политически потенциал.
Комитетът по разузнаването към конгреса на САЩ под ръководството на републиканеца Девин Нунес проведе собствено следствие по отношение дейността на американските спецслужби, насочена срещу президента Тръмп, и стигна до толкова шокиращи изводи, че конгресмените, запознали се с т.нар. «меморандум на Нунес», дори го сравниха със скандала Уотъргейт.
За важността на този документ говори готовността на Джулиан Асанж от Уикилийкс да заплати един милион долара на този, който му предостави «меморандума на Нунес» за публикуване.
Както и следва да се очаква, фактът на това предложение беше интерпретиран от американските СМИ като доказателство, че целия този скандал е резултат от руската намеса в американския политически живот.
Пълният текст от изводите от разследването на Нунес остава секретен, но сред американските парламентаристи циркулира 4-страничен документ с части от текста, в който кратко се излагат всички компрометиращи материали, открити по време на следствието.
Логично е, че тази информация не би могла да попадне в републикански конгресмен по официални канали, защото едва ли ръководството на спецслужбите би поискало по собствена воля да направи компромат на себе си.
Макар на теория комитетът да има правото да изисква и получава почти всеки материал от силоваците.
По-скоро данните, разобличаващи спецслужбите, са били получени от «тайните тръмписти» вътре в тези структури, и ако това е правилната оценка, то, вероятно, това съвсем няма да са последните данни.
Автор: Иван Данилов
Превод: Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;