По време на разследването на химическите атаки експертите от ООН ще трябва да пътуват до мястото на инцидента, за да събират доказателства, според руския проект, представен в Съвета за сигурност на ООН за създаване на независим механизъм за разследване на ООН (UNIMI).
«За да се гарантира напълно истински безпристрастен, независим, професионален и надежден начин за провеждане на разследванията на базата на надеждни, доказани и потвърдени  доказателствата, събрани по време на техните пътувания на място», — се казва в текста на документа.

Документът също така подчертава необходимостта «всички възможни варианти и сценарии да се разглеждат без изключение» и «да се провеждат своевременни посещения на място, включително събиране и анализ на проби, когато това е уместно, когато условията на сигурност позволяват това». Проектът също така отбелязва значението на интервюирането на свидетели на мястото на събитията.

По-рано постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че Москва предлага създаването на международен орган, който да разследва използването на химическо оръжие в Сирия.

Тагове: ; ;