Мандатът ми започна със сформиране на служебно правителство. Кабинетът на проф. Герджиков изпълни изрядно своите задължения и проведе парламентарни избори. За първата година от мандата обнародвах 86 закона, като на 5 от тях наложих вето. Упражних това си правомощие, воден от позицията, че те ощетяват българските граждани. Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън. Тя трябва да създава приятели, а не врагове. Това заяви президентът Румен Радев на пресконференция по повод на една година от встъпването им в длъжност, предаде БГНЕС.

Проведох срещи с почти всички държавни и правителствени ръководители на Балканите, положих началото на модернизацията на отношенията с Русия. Вярвам, че 2018, в която отбелязваме 140 г. от Освобождението е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварихме. Под моя егида се проведоха бизнес форуми в Берлин, Букурещ и Варшава. Отношенията ни с Азербайджан показаха, че когато президентската институция и правителството действат в синхрон, положителното е налице. Особено важен момент от пътуванията ми са срещите с българските общности зад граница, добави Радев.

Посветих немалка част от работата си на сектор сигурност, който е в критично състояние. На КСНС се постигна важен консенсус около интегрираното развитие на сектора, ускоряване на модернизацията, по-добри условия за личния състав. Тенденциозно сформираната комисия за нов изтребител блокира цялостния процес на модернизация на въоръжените сили. МО беше принудено да налива ресурси в техника, която няма отбранителни способности. Така положението е още по-тежко нито нова, нито стара ремонтирана техника. Проблемите на личен състав остават нерешени. Постигнатото от министъра на отбраната увеличение на заплатите се разминава с очакваното. Не можах да убедя управляващите в необходимостта от увеличаване на разходите за отбраната.

Отстоявах суверенитета и независимостта на България, които не са даденост, а постоянно усилие. Интензивната работа с МВР, прокуратурата, спомогна за неутрализиране на външно вмешателство в изборния процес. Бе наложена принудителна административна мярка на петима чужди граждани, бе прекратено заплащането на мюсюлманските духовни лица отвън. Наложих вето върху целия антикорупционен закон с ясното съзнание за неговата неефективност. Борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите занапред, видно е. България е в критичен момент от своето развитие, председателството на Съвета на ЕС започна амбициозно. Макроикономическите показатели са добри, но те не могат да скрият, че нивото на чуждестранните инвестиции е крайно ниско. Демографските показатели са катастрофални. НС се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството, подчерта Радев.

Убива се свободната воля на депутатите, доверието в НС е критично ниско, споделям го с много болка и тревога. Корупцията и несправедливостта деморализират цялото общество.

Под въпрос е едно фундаментално демократично право – свободата на словото. Българското общество трябва да се пребори за това свещено право и то зависи от морала и волята на всеки журналист. Трябва да отстояваме демократичните си права, добави президентът. Моята дейност като президент ще бъде посветена на съхраняване на демократичните права на българите, на гарантиране на националния суверенитет и сигурност, на налагането на върховенството на закона. Ще настояваме за прозрачност, ще стимулирам обществения дебат за свободата на словото, ще работя за реформата в правосъдната система и антикорупционното законодателство. Въвеждането на електронното управление не може да се отлага повече. Децентрализацията на общините е задължителна стъпка. Необходими са неотложни мерки в сферата на образованието, добави още Радев.

Източник: Сега

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;