Това, че в Полша реално има фашистки организации, заяви първият ръководител на профсъюза «Солидарност», бившият президент на Полша Лех Валенса на 23 януари в своя Туитър.

Политикът направи този извод, анализирайки фактите, публикувани от телевизия  ТВН.

Телевизионните журналисти проникнаха в неонацистко сборище и заснеха със скрита камера празника по повод рождения ден на Адолф Хитлер.

Видеото е заснело как участниците се преобличат в нацистки униформи, издигат ръка в поздрав «Зиг Хайл», прославят Хитлер, развяват нацистки знамена, черпят се с торта, изобразяваща свастика…

«У нас в Полша има фашизъм. Това не са просто някакви инциденти, както се опитват да представят ситуацията пред самите поляци и пред света Ярослав Качински, председателят на «Право и справедливост», както и Моравецкий и PIS.

Вместо да запретнат ръкави и да разрешат този зловещ проблем, те само говорят за него», пише Валенса.

В резултат на журналистическото разследване прокуратурата в Полша възбуди наказателно дело за «публична пропаганда на фашизъм или друг тоталитарен строй».

Припомняме, че много държави в Европа и света са включили в законодателството си текст, който предполага наказания за пропагандата на фашизъм.

News Front

 

 

Тагове: ; ;