Превод:

Главата на Генералния щаб на Въоръжените сили на Великобритания генерал Николас Картър нарече Русия «най-голямата заплаха» от времето на студената война.

Той също предупреди, че враждебните действия срещу Обединеното Кралство могат да бъдат предприети значително по-рано, отколкото се очаквало, пише The Guardian.

Картър изнесе доклада си на заседанието на Кралския институт за отбранителни изследвания.
Това беше една от «най-войнствените речи» на високопоставен британски военен за последните години, отбелязва изданието.
Генералът посвети почти всички 40 минути от речта си на «руската заплаха».
За потвърждение на думите си той демонстрира пред събралите се 3-минутно видео, в което Москва показва военната си мощ: новите самолети, подводниците и други видове въоръжение.
 Според Картър, от наблюденията върху действията на Русия в последните няколко години Великобритания и Западът трябва да изведат следния урок: ясното разграничаване между войната и мира вече не съществува, а има само междинни стадии.
«Всичко това по-скоро напомня хронично заразно заболяване, коeто незабелязано ще ни настигне, а нашите способности ще бъдат значително ограничени. Така ще се окажем изгубили в състезанието», заяви генералът.
Лондон постепенно извежда войските си от Германия, но, според военачалника, в страната трябва да се остави база с танкове, гориво и прочие материали.
В резултат британската армия бързо ще се върне в Германия в случай на необходимост.
Картър подчерта, че конфликтът може да започне «по неочакван начин».
«Русия е в състояние да започне враждебни действия по-рано, отколкото очакваме, и значително по-рано, отколкото ние бихме започнали при аналогични обстоятелства», заяви генералът.
Той не изключи, че тези усилия на Москва ще бъдат насочени за подронване «репутацията на НАТО».
«Това няма да започне с малки зелени човечета. Това ще започне с нещо, което няма да очакваме.
Ние не трябва да приемаме това, което вече сме виждали, като образец за бъдещите операции», предупредил Картър.
Според него, новата война вече няма да се ограничава с използването на обикновени видове оръжия.
Арсеналът на войната, според него, включвал «нечистоплътен» бизнес, подкупи, кибератаки, поръчкови убийства, дезинформация, пропаганда и «военно сплашване».
Вероятно Картър «раздува мащабите на руската заплаха» в опита си да сдържи Москва от кибератаки над Обединеното кралство или действия срещу Прибалтийските държави, където има британски войски.
Не бива да се изключва и това, че по такъв начин генералът се опитва да убеди Министерството на финансите да увелича харчовете за отбрана, твърди  The Guardian.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.theguardian.com/politics/2018/jan/22/russia-is-biggest-threat-since-cold-war-says-head-of-british-army

Тагове: ; ; ; ; ; ;