Американските доставки на оръжие за кюрдските войски в Сирия са насочени срещу Турция, това заяви президентът на Турция Ердоган.

«Трябва да си пълен глупак, за да не разбереш, че този предателски проект е насочен срещу Турция. Те отказаха да ни продадат оръжие, но безвъзмездно го предоставят на кюрдите», заяви Ердоган.

Както пише журналистът от  Bloomberg Селкан Хакаоглу,  напрежението в отношенията между САЩ и Турция са изострени, след като в неделя Анкара изпрати танкове и самолети за борба с кюрдските войски в анклава Африн.

Военният конфликт в Африн нарушава стабилността в региона и «отклонява вниманието от международните усилия за борбата с ИДИЛ», заяви прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс.

«Призоваваме Турция да ограничи военните си действия и риториката си, да гарантира, че операцията ще има ограничен мащаб, както и че ще се обезпечи хуманитарната помощ и ще бъдат избегнати жертви сред гражданското население», добави Сандърс.

Кюрдите бяха главни съюзници на САЩ в борбата срещу ИДИЛ в Сирия, но Анкара счита, че те представляват «сепаратистка заплаха», отбелязва авторът на материала.

«САЩ ни казват продължителността на операцията да бъде ясна. А кога ще завърши вашата операция в Афганистан? А завършена ли е операцията ви в Ирак?», риторично попита Ердоган по време на речта си в Анкара.

Турция отрича, че по време на настъплението в Африн са загинали граждански лица.

Конфликтът между САЩ и Турция по повод подкрепата от Вашингтон на кюрдите се задълбочи и чрез обвиненията на Анкара в това, че американците са подкрепили опита за държавен преврат в Турция срещу Ердоган, отбелязва авторът на материала.

«Ако Турция извършва насилнически действия срещу тези, които САЩ в продължение на няколко години подкрепяха като партньори в борбата срещу ИДИЛ, то вероятно отношенията между Вашингтон и Анкара и в бъдеще ще се влошават», резюмират експертите от фирмата  Soufan Group.
Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-22/turkish-troops-advance-in-offensive-on-kurdish-forces-in-syria

Тагове: ; ; ; ;