23 януари 2018-Нюз Фронт.

Центърът за близкоизточни изследвания в България публикува статията-разследване « Секретните биолаборатории на Пентагона», която разкрива разработките на биологическо оръжие на САЩ в лаборатории, действащи под прикритието на медицински центрове в 25 държави от Близкия Изток, Юго-Източна Азия, Африка, Грузия и Украйна.

Автор на статията е известната българска журналистка Диляна Гайтанджиева,която разкри каналите и участниците в незаконните доставки на оръжие за терористите, които осъществява САЩ иползвайки различни държави.

След като разследването видя бял свят, Диляна Гайтанджиева беше уволнена от «Труд» след оказан натиск върху издателството и върху специалните служби на България заради разкритата от нея истина.

Въпреки всички трудности, и  опита да бъде спряна Диляна Гайтанджиева, представи още едно разследване, плод на няколкомесечна работа, което представя страшни факти относно разработките на биологическо оръжие от САЩ.

 

 

В разследването си, Диляна Гайтанджиева разкрива и описва как САЩ откриват медицински центрове в различни държави по света, съобщавайки, че медицинските центрове са за подобряване нивото на здравеопазване в страните, а всъщност там се разработват нови видове биологическо оръжие( по аналог на американската традиция да се бомбардират суверенни държави с обяснението, че им спе помага, за да постигнат демокрация).

От 25 изброени държави, в които САЩ са отворили подобни «медицински центрове» са също така Грузия и Украйна.

Важно е да се отбележи, че и Грузия и Украйна, граничат с Русия и съответно, не е сложно да се направи избор, че това може да представлява потенциална заплаха за Русия,

 

Поръчителят за създаването на подобни своеобразни «медицински центрове» във всички посочени в разследването държави е един и същ-Defense Threat Reduction Agency (DTRA) —Агенция за намаляване на заплахите, което се явява една от структурите на Министерството на отбраната на САЩ.

Благовидното си название агенцията получава през 1998 година, малко по-рано се е наричало по-правдоподобно Defense Special Weapons Agency —Агенция за специално оръжие. Официалната цел на работа на Агенцията е посочена на сайта

dtra.mil- намаляване последствия отизползване на оръжие за масово унищожаване (ОМУ) и разработка на съответните методи и оборудване за целта.

Агенцията, например е работила в Русия, където например в град  Щучье, е контролирала строителството на обекти по унищожаване на химическо оръжие в периода 2001-2009 години. През работата в градчето, агенцията е финансирала ликвидацията на оръжия за масово поразяване в страните от СНГ, при това е имало достъп до секретна информация. През 2012 година Русия отказва да удължи договора за сътрудничество с  DTRA, и легалната разузнавателна дейност срещу Русия тогава е прекратена.

Това, че американците провеждат експерименти за създаването на биоръжия в други държави е свързано с това, че за разлика от други видове оръжия за масово поразяване, биоръжието притежава една опасно свойство- свойството за самовъзпроизвеждане, и даже съвсем малко изтичане на опасните разработки, може да доведе до масови епидемии.

Към всичко това, ако добавим и това, че в страните, където ръководството на подобни изследвания и разработки, е предадено на САЩ, се разрешава неофициално да се тестират новите разработки върху местното население, без разбира се, знанието и съгласието на населението, можем да си представим мащабите на опасността. Освен това, така се позволява и да се скрие факта, че САЩ нарушават подписаната от тях Женевска декларация от 1972 година, която забранява разработката и производството на биологическо оръжие.

 

 

Сега да се върнем към «медицинските» центрове на САЩ, които работят най-близо до Русия. Медицинският център на САЩ в Геузия е основан след подписването на договор за сътрудничество в сферата на отбраната между страните през 2002 година.

Съгласно 6 член от този договор, всички американски служители на центъра получават дипломатическа неприкосновеност, което потвърждава, че в реалността, те се занимават със създаването на биологическо оръжие. Иначе за какво им е дипломатическа неприкосновеност, ако работят над методи за борба с използването на биоръжие?

А провежедането на биологически експерименти за създаването на Оръжие за масово поразяване, в съответствие с глава 8 от Римския статус на Международния наказателен съд, е военно престъпление, и въпреки че САЩ не са ратифицирали договора за създаване на този съд, теоритически съществува възможност за предаването на американски граждани на искане от страна на този съд, особено ако в страната се смени про-американската политика.

 

«Медицинският» център в Грузия носи благозвучното название National Center for Disease Control & Public Health (NCDC) —Национален център за контрол на заболяванията и обществено здравеопазване и е открит на 18 март 2011 година.

Тогава грузинските медии представят откриването на центъра като ярък пример за безкотистната помощ на САЩ в системата за здравеопазване на Грузия. Бъдещият украински опозиционер и звезда със съмнителна репутация, тогава още президент на Грузия Михаил Саакашвили заявява, че откриването на центъра има стратегическо значение за грузинската медицина, и че «инвестиции такова ниво по съветско време Русия никога не е правила в Грузия».

 

И така никой не обръща внимание, че на откриването на американския медицински център в Грузия присъства Ендрю Вебер- заместник на американския министър на отбраната, а не на здравеопазването.

Интересно е също така, че за ръководител на медицинския център е назначена Анна Жвания, която до февруари 2008 горина ръководи службата за разузнаване в Грузия, която се подчинява не на министерството на здравеопазването, а на министерството на отбраната в Грузия.

Изпълнители на работата в новооткритият център стават частните фирми CH2M Hill, Battelle и Metabiota Inc., а  поръчителят си остава същият — DTRA. Частните фирми за разлика от армейските структури не са длъжни да се отчитат пред американския конгрес за дейността си. Освен за министерството на отбраната, те провеждат биологически изследвания за ЦРУ и други държавни структури.

Фирмата CH2M Hill е получила от DTRA за дейността си в Грузии 161,1 милиона долара.

Фирмата Battelle има договор на  стойност 59 милиона долара. Съгласно разсекрена  информация тази фирма от 1952 до 1965 година е изпълнила за армията на САЩ 11 договора по програмара за биологическо оръжие.

 

 

Очаквайте продължение по темата в следващи материали.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;