23 януари 2018-Нюз Фронт.

Броят на жертвите за три денонощия вследствие на военната операция на Турция » Маслинова клонка» в контролираният от кюрдите регион Африн в северо-западната част на сирийската провинция Алепо нарасна значително.

Десетки са жертвите, и числото им продължава да расте. За това свидетелстват публикуваните в понеделник, 22 януари данни от базираната в Лондон мониторингова група » Сирийска обсерватория за правата на човека», пише изданието The New Arab.

 

Според информация на » Сирийската обсерватория» от местни източници, са загинали над 54 командири и лица участващи непосредствено в бойните действия от двете страни. Безвъзвратните загуби на «Отрядите са народна самоотбрана» (YPG)  на

сирийските кюрди наброяват 26 души. Сред турските военни и съюзните им бойци от » Свободна сирийска армия» ССА са загинали 19.

Жертвите сред гражданското население са нараснали до 24 души до настоящият момент: двама жители от пограничните турски села и 22 жители от населените пунктове на региона Африн ( в резултат на артилерийски обстрел и авиоудари от страна на Турция)

 

Припомняме, че на 20 януари Генералният щаб на ВС  Турция обяви началото на операция » Маслинова клонка», чиято цел е » защита на границите на Турция, осигуряване на безопасност и стабилност в региона». 
» В рамките на операцията ще бъдат неутрализирани бойците от Работническата партия на Кюрдистан, отрядите на » Сили за народна самоотбрана», партията » Демократичен съюз» ( политическо обединение на сирийските кюрди), а дружественото население на Африн ще бъде освободено от терористите»- съобщи преди началото на операцията комюникето на турското военно министерство.
Официална Анкара смята всички военни и политически структури на сирийските кюрди за » терористични организации».
В първия ден от започването на операцията «Маслинова клонка» бяха включени над 70 самолета на турските ВВС, които нанесоха поражение на 108 цели в 7 района на Африн.
По-рано премиерът на Турция  Бинали Йълдъръм заяви, че операцията «Маслинова клонка» ще бъде завършена в най-кратки срокове,  а целта й е създаването на 30 километрова » зона за сигурност» на сирийска територия.

До този момент става ясно, че операцията мощно се разраства, а жертвите се увеличават с всеки изминал час, което никак не обещава сигурност и още по-малко стабилност в региона.

Продължаваме да следим темата в развитие, очаквайте подробности.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;