В Съвета за сигурност на ООН при закрити врата се състояха консултации за положението в Сирия. Извънредното заседание бе поискано от Франция. На него не бе осъдена турската офанзива срещу кюрдските милиции, съюзени със САЩ, не бе приета и обща декларация, предаде Франс прес.
След заседанието френският посланик в световната организация Франсоа Дьолатр изрази безпокойство от ситуацията в Северна Сирия и ескалирането на напрежението там. Той говори за «трагичната хуманитарна ситуация, предизвикана от сирийския режим и неговите съюзници» в Идлиб и Източна Гута, където от седмици не може да влезе хуманитарен конвой. Дьолатр обаче бе доста предпазлив по въпроса за Африн. Той повтори позицията на френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан, че Франция призовава турските власти да проявят сдържаност, и каза, че този апел се споделя като цяло от участниците в заседанието.
Нито един от представителите на влиятелните страни в Съвета за сигурност не направи изявления след заседанието, в което според информиран източник не е участвала посланичката на САЩ Ники Хейли, бта

Тагове: ; ; ;