Твърд, язвителен и много точен анализ на ситуацията в сирийския Африн, а също по отношение триъгълника «Турция-Сирия-САЩ» с участието на кюрдите, даде военният експерт Владислав Шуригин.

Той нарече ситуацията «цинична».

«Преди две години, когато Асад беше на ръба на разгрома, а ние едва бяхме пристъпили към прочистването на ИДИЛ, кюрдите решиха да застанат на американската ясла», изрази гледната си точка Шуригин.

Той пише, че сметката на кюрдите е била такава: «с руснаците не сме врагове, със сирийците имаме въоръжен неутралитет, турците са ни врагове, но на този етап няма да ги пипаме, а докато с американците бием по ИДИЛ, то те ще ни «изсипят доста неща и ще подкрепят нашата независимост».

Не бива да забравяме, отбелязва Шуригин, че самите кюрди са във вечна война помежду си, те лесно предават.

Никакъв единен Кюрдистан няма и няма и да има, подчертава той.

«В момента турците громят в Африн. А Русия две години казваше на кюрдите — американците ще ви изоставят, идете настрана.

Те се правеха, че не чуват. Предлагахме им — връщайте се в Сирия и ще бъдете под защита. Те ни отговорих нещо от рода на «Вървете на майната си». И в резултат какво стана? Да, сега е жалко за обикновените хора, които бяха изпратени на Оня свят от тъпите им лидери в кървавата битка.
Но какво общо има с това Русия?

Вие какво искате, Русия да започне война с турците заради кюрдите ли?

А защо, по каква причина? Те слушаха ли какво им казва Русия? Не. Слушаха американците. Лъжите на американците. Много лоша стратегия на лидерите им», каза Шуригин.

Той завърши изявлението си с шокиращата прогноза за тези, които заявяват, че Русия в тази интрига «Турция-Сирия-САЩ» и кюрдите може да изгуби Сирия:

«За някои кюрдски другари, които твърдят, че Русия точно ще изгуби Сирия, ще кажа следното: «Момчета, ако Русия изгуби Сирия то светът въобще ще забрави думата Кюрдистан.

ИДИЛ и турците ще изравнят всичко със земята».

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ;