«Четвъртият Райх»: Американски политолози признаха каква е целта на САЩ за Русия

"Четвъртият Райх": Американски политолози признаха каква е целта на САЩ за РусияАмерикански политолози обясниха, защо САЩ имат «правото» да убиват мирно население, защо всички договори са безсмислени, а и защо с руснаците не бива да се дружи.

Според тях, само Щатите имат правото да определят кой и как постъпва правилно, а Русия — това не била нещо повече от разбунтувала се провинция в световната либерална американска империя.

Веднага след Нова година американското издание  The American Conservative публикува обширен материал, посветен на организирания през миналата година от  Центъра за политическа философия конференция в Москва, където бяха поканени водещи западни политолози и редица руски консерватори, там открито се говори за съвременните реалности.

Как те се разбират на Запад и как се разбират в Русия.

Да видим някои от нещата, които се казаха там:
«Както обясни на конференцията проф. Пол Робинсън, водещ курса по държавна политика и международни отношения в Университета в Отава, тези две страни по напълно различен начин разбират правилата за следното: какво е предназначението на тези две държави в света.


Според Русия, правилата са симетрични.

Те действат еднакво за всички страни в конфликта.

А за САЩ правилата са асиметрични, тяхното действие зависи от това, действа ли една или друга страна «справедливо» или «несправедливо».

САЩ, според Робинсън, в момента фактически отхвърлят тази симетрия.

Според тази гледна точка, правилата се употребяват главно спрямо тези, които действат справедливо.

Защото престъпниците, преследвани от полицията, трябва се предадат и да се примирят с ареста, войниците, водещи несправедлива война, трябва да се предадат на тези, които се придържат към позицията на правдата, към високите морални принципи.

Но кой трябва и има правото да определя кое е справедливо и кое не?

И какво означава справедливост?

Според САЩ и техните съюзници, това трябва да бъде решено от либералните държави, защото концепцията за справедливостта се отнасяла главно до идеята за «спазване на индивидуалните права на човека», а идеята исторически била формирана от Запада.

Изхождайки от тази теория, жертвите сред мирното население, които са факт по време на освобождението на Мосул или Рака от САЩ били прискърбни, но оправдани, а жертвите сред мирното население, които са факт по време на освобождението на Алепо с подкрепата на ВКС на Русия, било от морална гледна точка неприемливо.

Накратно казано, Русия и САЩ мислели рационално, но действали, изхождайки от различни реалности.

Има ли начин да се отстранят тези разлики?

Малковероятно е, САЩ да се откажат от либералата си логика.

И също толкова малковероятно е Русия да се откаже от своя собствен и по-традиционен реализъм без да говорим за нейния неиндивидуален граждански светоглед», пише американското списание.

News Front

Коментари:

Зареждане ...