Главата на генералния щаб на Въоръжените сили на Великобритания генерал Николас Картър заяви, че Русия може да започне «враждебни действия» бързо и по такъв начин, който не е очакван от никого.

Според Картър, вероятната агресия на Москва може да бъде насочена срещу инфраструктурата на сигурността в Европа, нейна цел може да бъде също подронване на доверието към НАТО.

Генералът е цитиран от много британски СМИ, в това число от  The TelegraphDaily Mail и Guardian.

Болшинството читатели на изданията се отнасят критично към изявленията на Картър.

«Добър опит, но аз въпреки всичко не мога да ненавиждам Русия! Стига с това смешно паникьорство. Много от нас биха били радостни, ако нашата страна се оглавяваше от Путин. Той не би позволил страната ни да стане изтривалка на Европа», пише Smileycat.

Много коментатори отбелязват, че Русия не е враг на Британия.

«Русия няма никакъв мотив да започва война с нас. Започвам да мисля, че Путин е единственият човек, който е в състояние да бъде лидер на своята страна», пише  real1.

«Бих гласувал за такъв като Путин, вместо този боклук, който в момента е в британския парламент. Студената война е минало, а ние се опитваме да започнем нова, за да прикрием нашите неуспехи», изразява аналогично мнение Tondor.

«НАТО харчи за въоръжение 15 пъти повече от Русия. Кой кого заплашва?», пита Barry.

«Западът свали Садам Хюсеин и Кадафи, а нестабилността доведе до появата на множество подмолни групи. Путин знае, че на нацията й е нужен силен лидер. Асад трябва да остане», пише  mike.

«Тези руснаци, които познавам, са настроени положително по отношение на Британия и са благодарни за помощта по време на Втората световна война. Не вярвайте на тези простотии», отбелязва  bigbadbob.

Редица ползватели свързват изявлението на генерала с опитите да се увеличи военният бюджет.

«Никога не съм видял британски генерали толкова да плюят по Русия. Считам, че целта им е да издърпат бюджетни пари и се опитват да оправдаят това, плашейки населението», твърди  Proudaussie.

В същото време някои считат Русия за заплаха и призовават към борба с нея.

«Русия винаги е била проблем. Погледнете как Путин използва футболните запалянковци по време на Световния шампионат (вероятно има предвид Европейския шампионат, бел.ред). Той им плати пътуването и тренировките. Ако той направи това със запалянковците, какви ли са му плановете за Европа», предупреждава Packet of Crisps.

«По-доброто решение е да започне гражданска война в Русия, Иран и Китай, както и в други комунистически страни. Ще изпопадат като домино», твърди  BandarA.

«Това «прекрасно» сработи в Ирак», иронизира в отговор  Tom.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ;