Според съавтора на «Отбранителната стратегия на САЩ» зоните без полет близо до границите на Китай и Русия трябва да бъдат защитени с рояци едноразови и скрити безпилотни самолети, при това радиовръзката в тези области трябва да бъде достъпна само за американците чрез специална техника.

Щатите ще трябва да решат задачата с надеждното функциониране на GPS.

За тази цел трябвало да използват космическия изтребителBoeing X-37 и специалните секретни спътници.

Разбира се, в битката с врага трябвало да се включи и най-големият в света военен флот.

Интересно е, че руските междуконтинентални балистични ракети присъстват малко и уклончиво в «Отбранителната стратегия» на САЩ.

Експертите съветват своите части в случай на заплаха бързо да се разсредоточават, за да минимизират загубите.

Като цяло се създава впечатлението, че Вашингтон вярва в следното: ако те не употребят първи ядро оръжие, то и Москва ще се ограничи с обикновено въоръжение.

Не е изключено на днешния етап Вашингтон въобще да не разглежда Москва като реален противник и да използва нападките и санкциите по адрес на Русия като въдичка за подготовката за голяма война с Пекин, чийто ответен удар ще бъде значително по-слаб от руския.

Без Китай Русия, обаче, няма да издържи дълго, отчитайки критичната зависимост от много западни и азиатски технологии.

Според оценката на чужди експерти, до 70 % от комплектуващите материали за руските заводи се внасят именно от Китай.

В името на справедливостта, в САЩ има и здрави сили, които категорично не приемат плановете на Маккейн и Очманек.

Независимо от това, отчитайки паническия страх пред растящата мощ на Китай, такъв вариант, с много тежки последствия за Русия, не бива да бъде изключван.

Още повече, че Поднебесната в резултат на критическата концентрация на население и промишленост около тясно крайбрежно пространство всъщност ще стане лесна жертва за летците от ВВС на САЩ.

Петя Паликрушва

 

Тагове: ; ; ;