Востоковед: Ссора Турции и США из-за курдов – наша хрустальная мечта
Евгений Сатановский нарече импулсивно решението на президента на Турция да започне военна операция срещу Африн.
По време на операцията «Маслиново клонче»ВВС на Турция унищожиха 45 цели на кюрдските части в сирийския район на Африн. Ударите бяха нанесени от 32 самолета, след което пилотите се върнаха в базите си.
Президентът на Института за Близкия Изток Евгений Сатановский изрази мнение, че решението на президента на Турция Реджеп Ердоган да започне в северна Сирия военна операция е изгодно за Русия.
Турция рискува да изпадне в партизанска война.
«Ситуацията в северна Сирия е по-изгодна за Русия, отколкото когато и да било. Това общо взето беше мечтата ни — турците да се скарат с американците. А турците сега сериозно се карат с американците, защото те нанесоха сериозен удар по техния съюзник, за да може Турция да затъне в партизанска война в северна Сирия», каза аналитикът.
Създава се впечатлението, че Ердоган дълго е пресмятал вариантите и е решил да тръгне по този път, който ще помогне на руските планове в Сирия».
Сатановски отбеляза, че докато Турция нанася удари по кюрдите, сирийската армия е ударила по терористите от «ан-Нусра» в Идлиб.
«Това Ердоган ни го беше обещал, но не го направи дълго време. Вместо саудитско-турски съюз в Идлиб, който би бил крайно неприятен, ние получихме турска армия, която се занимава с позициите на кюрдите.
Благодаря, че Ердоган е такъв импулсивен, така лошо си прави сметка, че е така емоционален.
Голямо благодаря  и на американците, че те буквално го вбесиха, въоръжавайки кюрдите», каза Сатановский.
По време на специалната операция Турция отвори на границата със Сирия пунктове за прием на преселници. В постепенно опустяващия Африн остават само кюрдските въоръжени части.
Според директора на Центъра за изучаване страните от Близкия Изток и Централна Азия, полковник Семьон Багдасаров, причината за операцията «Маслинова клонка» e желанието на Ердоган да вземе под контрола си територията на северна Сирия, «за което той нееднократно е говорил».
Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;