Ричард Лугър, Елена Поптодорова и Кристиян Вигенин

Започна срещата на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС/КОСАК/ в НДК. С нея стартира парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Председателят на комисията по европейски въпроси към българския парламент Кристиан Вигенин приветства участниците с «добре дошли в снежна София». Той поздрави Естония и естонския парламент за тяхното отминало вече председателство. Вигенин обясни на участниците във форума смисъла на логото «Съединението прави силата» като разказа легендата за хан Кубрат и синовете му.
ЕС се нуждае от сила и решимост, за да отговори на очакванията за сигурност, на промените в климата, за икономически растеж, подчерта Вигенин.

Процесът на разширяване на ЕС към Западните Балкани е безалтернативен, гарантиращ сигурност и просперитет, категоричен е той.

Затова и българското европредседателство се води от разбирането за сигурност и стабилност чрез сътрудничество и интеграция, чрез подобряване връзките на региона с единния пазар на ЕС.

Вигенин подчерта, че по време на нашето председателство ще бъдат структурирани и приоритетите на следващия европейски бюджет.
Ще работим за засилване видимостта на Дунавския и Черноморския регион, за подобряване на тяхната свързаност, увери участниците във форума Кристиан Вигенин, бта

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;