В социалните мрежи на САЩ започнаха да се появяват постове с призиви да се забрани създаването и разработката на изкуствен интелект и бойни роботи.

Говорят за неетичността на подобен вид оръжие и за това, че изкуственият интелект може да бъде програмиран да унищожава хора по расов и национален признак.

Това впоследствие ще се превърне в по-страшен проблем от двете световни войни. Този въпрос нееднократно се поставя и в ООН.

фото: hvylya.net

Това, разбира се, е важна тема, в недалечното бъдеще вероятно наистина ще назрее нуждата от създаването на регулатор, който може да контролира изкуствения разум. Но цялата тази шумотевица напомня добре режисиран проект.
САЩ признават, че достатъчно мощно са изостанали от Русия и Китай при създаването и разработката на бойни роботизирани системи.
Отчетът, направен по поръчка на бившия замминистър на отбраната на САЩ Робър Уорк, казва следното: 
«САЩ изостават с 10 години от Русия в проектирането и внедряването на нови системи на изкуствен интелект за военни цели».
Невероятно е, но това е факт независимо от това, че бюджетът на САЩ, отделян за отбрана, е над 600 милиарда долара. А в публикувания неотдавна доклад на НАТО се казва, че алиансът трябва да се подготвя за война с изкуствения интелект, който е създала Русия.
Роботизираните системи ще променят стратегията на бойните действия така, както когато това някога направи ядреното оръжие.
Броят на армиите ще се съкращава, а на смяна на живите бойци ще дойдат дроновете и роботите, които не познават нито болка, нито страх, а кибернетичните атаки ще нанасят невероятен по разрушителността си ефект.
фото: trueinform.ru
Русия наистина не крие своите разработки. Руските бойни роботи демонстрираха възможностите си в Сирия и скоро ще влязат във войската, при това в голямо количество.
Например, комплексът «Уран-9» — това са две роботизирани бронирани машини, предназначени за дистанцирано разузнаване и огнева подкрепа на различни военни части.
Или роботизираният комплекс «Нарехта» на гъсенично шаси, въоръжен с картечници и автоматични гранатомети.
Руските роботи за разлика от чуждестранните конкуренти не дават нито една повреда.
Системите са снабдени с множество предохранителни подсистеми, а решението за откриването на огън се взема от жив човек, който управлява машината дистанционно
фото: d-russia.ru
Американският милиарден и инвеститор Марк Кюбан също бие тревога:
«САщ рискуват да изостанат от Русия и Китай в технологиите за изкуствен интелект. Твърде впечатляващи са успехите на тези две страни».
Наистина, неотдавна стана ясно, че руската компания «Когнитивни технологии» е провела нови изпитания на своя безпилотен автомобил.
Сравнявайки, доколко той по-добре или по-зле в сравнение с човека разпознава знаците и пътната обстановка, станало ясно, че при добри метеорологични условия и пътни такива машината и човекът показват еднакво ниво на точност и скорост на реакциите.
При влошаване на видимостта роботът се справял по-добре.
Русия наистина има шансове да стане лидер в този нов за човечеството отрасъл.
Само вътре в страната, според оценка на експерти, към 2020 година пазарът на изкуствения интелект ще нарасне 30 пъти и ще достигне 28 млрд рубли.
В гражданската сфера все повече ще използват изкуствен интелект.
Например, системата за видеонаблюдение в Москва се е научила не просто да фиксира случващото се, но и да разпознава хората по лицата им.
По такъв начин Русия има всички предпоставки да заеме лидерското място в света.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ;