ВМС на САЩ отдавна са разтревожени от нападенията на терористи-смъртници върху своите кораби с помощта на натъпкани с взривни вещества малки лодки.

Сега очевидно е време да се разтревожи и Русия. След нападението с дроновете от сирийските въстаници над двете руски бази в Сирия, при положение, че руските големи военни кораби се намират на сирийското пристанище Тартус, Москва се разтревожи, че корабите й мога да станат мишена на морските камикадзета.

Фото defence.ru
«Руските военни експерти не изключват, че терористите в Сирия могат да използват натъпкани с взривни вещества лодки, управлявани от терористи-смъртници или дронове за нападението на руските военни кораби», съобщи ТАСС.
Статията в ТАСС съдържа коментари на редакторите на няколко руски списания по отбрана.
«Безпилотният катер не е проблем нито от търговска, нито от инженерна гледна точка», отбеляза главният редактор на «Арсенала Отечества» Виктор Мураховский.
«Всяка моторна лодка може да бъде снабдена със система за управление, а след това да се натовари с взривни вещества и да се изпрати към целта. Подобна система може да се сложи в автомобил или във всяко друго транспортно средство». 
Фото www.airforce.ru
Мураховский споменава за януарското нападение през 2017 година над Саудитската фрегата около крайбрежието на Йемен, когато три малки кораби-самоубийци, управлявани от хуситите, атакуваха кораба и убиха двама саудитски моряци.
Това е тревожен знак за Русия.  
Фото interpolit.ru
«Според Мураховски, руските кораби в Тартус могат да бъдат защитени от такива заплахи с помощта на заграждения и патрулни катери», добавя ТАСС.
Според Мураховски, «подобни натъпкани с взривни вещества лодки могат да бъдат засечени чрез оптико- и радио-локаторите и могат да бъдат унищожени от картечници с автоматичен огън.

Според статията в ТАСС, изявленията на руските официални лица и експерти са съпроводени с твърденията, че нападението с дронове в Хмеймим и Тартус не е могло да бъде извършено без чуждестранна намеса.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;