Турция предупреди САЩ, че планира въздушна и сухопътна операция срещу кюрдски милиции в северна Сирия, заяви вчера американският министър на отбраната Джим Матис, цитиран от Франс прес.
«Турция беше откровена, те ни предупредиха преди да изпратят авиацията, казаха ни, че ще го сторят консултирайки се с нас», заяви Матис пред журналисти, придружаващи го на борда на самолета на път за Азия, където той ще направи едноседмична обиколка. «Сега работим с министерството на външните работи по това как да действаме по-нататък», добави шефът на Пентагона.
Турция, съюзник на САЩ в Атлантическия съюз, е «единствената страна от НАТО с активна бунтовническа дейност на собствената си територия, и нейните безпокойства за сигурността са легитимни», изтъкна Матис.
Анкара смята сирийската кюрдска милиция «Сили за защита на народа», срещу която започна военна операция, за клон на забранената Кюрдска работническа партия /ПКК/, водеща въоръжена борба от десетилетия в преобладаващо кюрдския югоизток на Турция. Но «Силите за защита на народа» получават подкрепата на САЩ в качеството си на важни съюзници на антиджихадистката коалиция в Сирия, отбелязва агенцията, бта

Тагове: ; ;