Сградите в Сирия лежат в руини, милиони граждани бяха принудени да напуснат домовете си, а забележителностите са разрушени или в резултат на артилерийските обстрели, или от бойците на ИДИЛ, съобщава  The New York Times.
Но, независимо от опустошителните последствия от гражданската война, сирийските власти работят по развитието на туризма.
Участвайки в международната туристическа изложба в Мадрид  FITUR, представителите на Дамаск,
очевидно, се надяваха, че чуждестранните туристи няма да обръщат внимание на разрухата в Сирия, се казва в статията.
Според сирийските власти, в страната понастоящем има известна стабилност.
Например, правителствените войски са върнали под контрола си голяма част от териториите, изгубени в първите години на сблъсъка с «въстаниците».
Но, както твърди изданието, инициативата да се привлекат в страната туристи може да бъде посрещната с критика, защото Дамаск по такъв начин игнорира последствията от многогодишната война, която изравни със земята голяма част от Сирия.
Откакто през 2011 година започна въоръженият конфликт, в тази страна имаше огромен брой забележителности: от цитаделите в Алепо до развалините в Палмира, а туристическият сектор беше голяма част от сирийската икономика.
Но в резултат на войната много от тези забележителности или бяха сериозно повредени, или напълно разрушени.
А небезопасната обстановка в страната в продължение на целия конфликт доведе до това, че властите от болшинството държави в света препоръчваха на гражданите си да не посещават Сирия.
 Но сирийското правителство се надява да промени ситуацията.
Именно затова чиновниците от Министерството на туризма взеха участие в международната туристическа изложба  FITUR, надявайки се по такъв начин да привлекат туристи в страната.
«Тази година настана време да започнем възстановяването на Сирия и нейната икономика», казва Бас Барсик, директор по маркетинг от сирийското Министерство на туризма.
Той отбелязва още, че миналата година страната е била посетена от 1.3 милиона чужденци, но, както отбелязва изданието, тази цифра включва в себе си хора, пристигащи от съседен Ливан само за един ден.
Чиновникът е изразява надежда, че в тази година показателят ще бъде по-висок.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.nytimes.com/2018/01/20/world/middleeast/syria-tourism.html?mtrref=www.google.ru

Припомняме наша публикация от времето, когато Алепо все още не беше върнато:

С връщането на контрола над Алепо войната в Сирия няма да завърши.

Сирийският конфликт е като кълбо от притоворечия.

Твърде много интереси са събрани на тази сравнително малка територия.

Алепо все още не е свободен. Терористите едва ли ще се примирят с поражението.

В града се очакват терористични атаки, не са изключени и пробиви отвътре, както това се случи с Палмира.

Аналитиците отделят два главни сценария за по-нататъшното развитие на събитията — военен и мирен.

До победен край

Завземането на Алепо е сложна задача във военно отношение. Тя е важна и за самочувствието на правителствените сили. Преди щурма към града те бяха разединени, нямаха опит в подобни операции. Тук трябва да се отдаде дължимото на руските военни: за кратък срок те успяха да създават от «опълченците» боеспособни части.

«На страната на правителствените сили се сражават и палестинци, и спецчаситте «Тигри», и отрядите на полковник Суфейля, и сирийското опълчение.

Преди боевете в Алепо беше проведен много голям обем организационна работа, бяха назначени инициативни командири, способни да вдигнат хората в атака, имаше отсяване, — заяви военният експерт Михаил Ходарьонок. — Частите са снабдени с техника, въоръжение и боеприпаси. Зад всички тези боеве в Алепо се чувства твърдата ръка на военачалник със съответната квалификация».

Разбира се, че работата трябва да се коригира, имайки предвид повторното завземане на Палмира от бойците от ИД. Освобождението на града без съмнение ще се превърне в първостепенна задача.

Според президента на Сдружението за дружба и делово сътрудничество с арабските страни Вячеслав Матузов, на първо място трябва да се разблокира Дейр ез Зор, Ел Хасеке и да се установи правителствен контрол над Рака.

Както поясни Матузов, бойците трябва да разберат, че ръководството на Сирия е решително. За разлика от Алепо, освобождаването на другите територии, завзети от ИД, е по-лесно — това са малконаселени райони, пустинни територии, където терористите трудно ще могат да се скрият от въздушните атаки

News Front Пeтя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;