С реплика на парламентарния звънец председателят на НС Цвета Караянчева откри срещата на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС/КОСАК/ в НДК. С нея започва парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Като амбициозна и интересна оцени програмата на председателския КОСАК Караянчева. По думите й, вече близо 30 г. форматът се очертава като успешен за участието на парламентите при вземане на решения по въпросите от европейския дневен ред и е своеобразен гарант за демократичен контрол на гражданите върху ЕП.
На днешната среща ще се говори за приоритетите на българското председателство — младите хора, икономически растеж, цифрова икономика, Западните Балкани, бъдещето на Европа, кохезионната политика, отбеляза председателят на НС.

Председателят на комисията по европейски въпроси към българския парламент Кристиан Вигенин приветства участниците с «добре дошли в снежна София». Той поздрави Естония и естонския парламент за тяхното отминало вече председателство.

Дискусиите днес са фокусирани върху три основни теми — приоритетите на председателството;»Бъдещето на ЕС -сила в единството», представен от заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс, вицепрезидента Илияна Йотова и председателя на Комисията по регионално развитие в ЕП Искра Михайлова. Третата сесия от срещата е фокусирана върху ролята на европейските макрорегионалните стратегии на ЕС, бта

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;