Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и египетският президент Абдел Фатах ас Сиси обещаха единен фронт в борбата с тероризма в Близкия изток, предаде Асошиейтед прес.
Двамата лидери направиха изявления, след като разговаряха по-рано днес в Кайро. Пенс е най-високопоставеният американски представител, посещаващ от близо десетилетие  Египет, отбелязва агенцията.
Вицепрезидентът каза, че е повдигнал въпроса за двама американци, които от няколко години са в египетски затвор и Ас Сиси го е уверил, че ще обърне лично внимание на техния случай.
Срещата между Пенс и Ас Сиси продължи два часа и половина в президентския дворец в Кайро. Двамата се съгласиха, че между двете им страни съществуват приятелски и партньорски отношения. Пенс освен това изтъкна усилията на американския президент Доналд Тръмп да изгради още по-силни връзки със Ас Сиси през първата си година на власт. Той каза, че САЩ стоят рамо до рамо с Ас Сиси и с Египет в борбата с тероризма и че сърцата на американците скърбят заради загубата на човешки животи в наскорошните терористични атаки  срещу египетски граждани.
След срещата Пенс определи разговора с Ас Сиси като много продуктивен. Той каза, че е настоял пред Ас Сиси за прекъсване на дипломатическите връзки на Египет със Северна Корея, призовал го е да уважава религиозното многообразие и е казал, че САЩ остават ангажирани в израелско-палестинския мирен процес.
В края на срещата Пенс и Ас Сиси не отговориха на въпроси на журналисти.
Пенс отпътува от Египет за Йордания — втори етап от обиколката му в Близкия изток. Днес вицепрезидентът ще има среща в Аман с йорданския крал Абдула Втори, предаде Франс прес, бта

Тагове: ; ; ; ;