Телевизионният водещ Владимир Салавьов заяви на американския журналист, че САЩ са «профукали» Украйна, защото са изгубили надежда да разположат свои бази в Крим.

Журналистът от САЩ Грег Уайнър заяви в програмата «Неделна вечер с Владимир Салавьов», че отговорността за влошаване на отношенията с Америка се носи от Русия, която през 2014 година била «отсякла» Крим от Украйна.

Депутатът от Държавната дума на Русия Вячеслав Никонов припомни, че превратът в Украйна се случи с непосредственото участие на САЩ, които на всичкото отгоре въведоха санкции срещу Русия за престъпленията на новия киевски режим в Донбас.

Уайнър се съгласи с «влиянието» на САЩ върху украинските събития, но Салавьов оцени това като признание за намесата на Вашингтон във вътрешните работи на Киев.
Американецът обяви, че Русия е «профукала» Украйна след Майдана, губейки лоялния си президент Янукович и «завземайки» Крим.

«Нищо не сме завземали. Ако говорим за това, кой какво е профукал — Украйна я профукахте вие. Защото за вас беше най-важното да вземете Севастопол — именно той имаше военен смисъл за вас», отбеляза Салавьов.

Водещият подложи на критика твърденията на Уайнър за подкрепата на САЩ за «териториалната цялост» на Украйна, с която Вашингтон аргументира своите искания Крим да се върне под контрола на Киев.

Опитът от миналите години, според Салавьов, показват отбратното.
«А териториалната цялост на Ирак за вас важна ли е? А целостта на Либия? На Афганистан? А Югославия, която раздробихте?», припомни журналистът.

Припомняме, че президентът на Русия Владимир Путин нееднократно говори за подкрепата на териториалната цялост на Украйна. Путин подчерта, че реинтеграцията на Донбас трябва да се извърши с отчитане правата и интересите на неговото население — този процес ясно е описан в Минските съглашения.

Путин отбеляза също, че въпросът за принадлежността на Крим, където бе налице волеизлияние на жителите, и който процес е в пълно съответствие с международното право, не подлежи на обсъждане.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;