Танкерът с руския газ, който се бе насочил към Бостън от Великобритания, направи неочаквано обръщане преди да стигне до крайната си точка. Това съобщават журналисти от американското издание  Bloomberg.

СПГ-танкерът Gaselys, принадлежащ на компанията Engie, който преди няколко дена трябваше да пристигне в Бостън, рязко промени маршрута си.

Сега корабът се насочва към испанския Алхесирас.

Предполага се, че корабът трябва да достигне до новата си крайна цел още в следващата седмица.

Руският сгъстен газ е бил изпратен от новия завод «Ямал СПГ» във Великобритания, а след това в Бостън във връзка със силните студове, които «царстваха» в североизточната част на Съединените Щати.

Американската страна е била принудена да предприеме подобна стъпка в резултат на безпрецедентния ръст на цената на «синьото гориво» в страната  (до $ 6300 за хиляда кубометра).

В много СМИ неееднократно заявяват, че тази ситуация противоречи на публичните изказвания на американските власти, които нееднократно заявяваха за намеренията си да бъдат конкуренция на руския газ.

Американските журналисти отбелязват, че рязкото обръщане на танкера с руския газ е било доста неочаквано. Съобщава се също, че те не са успели да получат коментар от собствениците на кораба.

«Ямал-СПГ» е интегриран проект за добив, сгъстяване и доставка на природен газ. Проектът предполага изграждането на завод за производството на сгъстен природен газ с мощност около 16.5 млн тона за година, предприятието е разположено в Южно-Тамбейското местонаходище на природен газ в Русия.
Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;