През декември миналата година руското военно ведомство получи нов мощен кораб от проекта 11356 «Адмирал Макаров».

Отбелязва се, че фрегатата е предназначена за воденето на бойни действия срещу надводни кораби и подводници, а също за отразяване атаките на средствата на въздушното нападение.

Това съобщават журналистите от американското издание  Business Insider.

Корабите от проекта 11356 са снабдени с осем крилати ракети ЗМ55 «Оникс» или 3М54 (от семейството «Калибър-НКЕ»), а също със зенитно-ракетния комплекс «Кортик» и с корабните зенитни ракети от комплекса «Щил-1».

Максималната скорост на фрегатата е 30 възела, автономността на плаването е 30 денонощия, екипажът е от 180 човека, от които 18 офицери и 20 морски пехотинци.

Основната част на флота на ВМФ на Русия са корветите, неголемите кораби, въоръжени с далекобойни ракети.

Фрегатите винаги са били основна част в болшинството морски флотилии в света. Русия също залага на корабите от този тип.

Американските журналисти отбелязват, че Русия планира да изгради шест фрегати от проекта 11356.

«Адмирал Макаров» е третият кораб от дадения тип. Изграждането на останалите кораби за известно време е замразено, защото украинското предприятие «Зорямашпроект» отказа доставката на силовите системи. Но неотдавна се съобщи, че Русия завършва изпитанията, а също е започнала производството на три газотурбинни морски двигатели, които трябва да заместят украинските мотори.

Според аналитиците от американското издание, руският корабен отрасъл в последните пет години има съществен прогрес.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;