Публицистът от Чехия Лукаш Страшик заяви, че разполагането на допълнителни ядрени ракети на САЩ в Европа ще занижи вероятността от конфликт с Русия. Москва възрази на представителя на Чехия.

В статия за изданието Tiscali Срашик твърди, че присъединяването на Крим към Русия е променило ситуацията в Европа кардинално, заставило е НАТО да се замисли за защитата на своите източни членове, особено на Прибалтика, от «агресията» на Русия.

Но за годините след студената война алиансът е успял да изгуби качествата, необходими му за отбранителен съюз. Според автора от Чехия, за да се преодолее саморазрушението на НАТО, трябва да се увеличат разходите за отбрана и да се влага в ядрени ракети, което западните военни се опитвали да извършват от 2016 година.

Сигурността на страните от НАТО в Европа, според твърденията на Страшик, ще бъде един от приоритетите в новата ядрена доктрина, която днес създават в САЩ.

Допълнителното ядрено оръжие на Пентагона в Европа «ще гарантира мира и ще има сплашващ ефект», а също «ще направи конфликта по-малко вероятен» чрез «ядреното сплашване» на Русия, твърди чехът Страшик.

Освен това, Страшик съветва Европа да приеме «неприятното решение» за собствен ядрен арсенал за по-голяма независимост от САЩ.

Русия възприе статията на Страшик критично.

Ползвателите на Интернет са убедени, че допълнителното ядрено оръжие в Европа ще засили напрежението между НАТО и Москва, а вероятността от превантивен ядрен удар  може да унищожи Стария Свят.

Европейците вече наричат спорно определянето на НАТО като «отбранителен» съюз, отчитайки дейността на алианса в последните десетилетия.

Президентът на Русия Владимир Путин нееднократно предупреждава НАТО за провокативните действия на алианса около руските граници.

Москва е убедена, че ядреният паритет е гаранция за мира и сигурността.

Русия възприема намеренията на Вашингтон да увеличи броя на ядрените ракети като опит да се дестабилизира глобалния стратегически баланс

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;