България може да разчита на пълна подкрепа от Франция по време на своето първо ротационно председателство на Съвета на ЕС. Това бе потвърдено днес на разговорите между министъра Лиляна Павлова и министъра по европейските въпроси на Франция Натали Лоазо, съобщи пресслужбата на министерството на българското председателство на Съвета на ЕС.
Това е втора среща между Павлова и Лоазо през последните три месеца. По време на посещението си в Париж в средата на октомври 2017 г. в хода на разговорите между двете също бе заявена подкрепата на Франция за успешно българско председателство.
Вчера Павлова и Лоазо обсъдиха старта на председателството и настоящите важни събития от календара му, сред които предстоящият в София първи неформален Съвет по правосъдие и вътрешни работи, който ще се състои на 25 и 26 януари 2018 г.
Двете министърки се спряха на водещите теми на Българското председателство като бъдещето на Европа и инициативата на френския президент Еманюел Макрон за гражданско допитване, което да даде отговорите на въпроса каква Европа искаме утре. Дискутирани бяха също новата многогодишна финансова рамка, европейската отбрана, Брекзита, сигурността и миграцията.
Павлова и Лоазо бяха категорични, че трябва да се запази единството на общността, защото всички имаме нужда от обединена Европа.
След срещата си те взеха участие в конференция, посветена на френската визия за бъдещето на ЕС, на тема: «Каква е амбицията ни за Европа?». Форумът бе организиран от Посолството на Франция в България в партньорство с ПанЕвропа и бе своеобразно начало на дебата за това каква Европа искаме.
«Надяваме се, че отговорите на част от тези въпроси успяхме да намерим, защото проведохме поредица от дебати и дискусии, когато правителството разписваше какви да бъдат приоритетите на българското председателство», посочи Лиляна Павлова. Тя добави, че благодарение на тези над 200 срещи в София и страната с гражданското общество са формулирани четирите приоритета, върху които да съсредоточим усилията си през настоящите шест месеца. «Това са: бъдещето на Европа и младите хора, които са нашият капитал; сигурност и стабилност — едно от най-големите предизвикателства пред председателството ни, защото трябва да намерим пресечната точка на позициите на държавните членки; европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани, но без фалшиви очаквания за присъединяването им към ЕС, а подкрепа и политически ангажимент; цифровата икономика и уменията на бъдещето», завърши министърът на българското председателство на Съвета на ЕС, бта

Тагове: ; ; ;