Командващият бреговата охрана на САЩ адмирал Пол Зукунфт заяви, че новите американски ледоразбивачи могат да бъдат снабдени с крилати ракети.

Според него, първият от шестте ледоразбивачи ще бъде даден за експлоатация след пет години. Изграждането му ще струва  $1 млрд.

Зукунфт подчерта, че «са успели да съхратят предполагаемите разходи и да запазят всичко за снабдяване на корабите с въоръжение в случай, че светът се промени в следващите 5, 10 или дори 15 години».

Припомняме, че по-рано военните от САЩ вече правиха изявления за разполагането на крилати ракети на ледоразбивачи.

Тогава се съобщи, че ледоразбивачът Polar Star с дизел-електрически и газотурбинни двигатели, който работи от 1976 година, се намира в плачевно състояние.

Американските експерти сериозно са разтревожени от факта, че новите руски патрулни ледоразбивачи от проекта 23550 «Иван Папанин» ще имат на въоръжение не само леки оръдия, но и крилати ракети.

Зукунфт по-рано вече каза, че най-новите руски патрулни ледоразбивачи от проекта 23550 ще имат на въоръжение крилати ракети, цитира  The Diplomat думите на военния.

«В момента Русия има 40 ледоразбивачи, на този етап те са им достатъчни, но подготвят за експлоатация до 2020 година още два стражеви кораба-ледоразбивачи, които ще носят на борда си крилати ракети», каза адмиралът на подкомитета по националната сигурност към палатата на представителите.

Припомняме, че започна изграждането на първия кораб от проекта 23550, който получи името «Иван Папанин». Основният кораб от серията ще  влезе в строя до 2019 година.

Според проекта, «Иван Папанин» ще бъде с вододизместимост 7 хиляди тона, ще има на въоръжение автоматична артилерийска установка тип  АК-176МА калибър 76 мм, а също осем свръхзвукови противокорабни ракети  3М-54 «Калибър».

На борда на ледоразбивача ще има хангар за хеликоптери Ка-27, които работят против подводници.

Американските военни отбелязват, че новият кораб ще бъде не просто въоръжен ледоразбивач, а «пълноценен боен кораб», отговарящ на всички изисквания към този клас кораби.

По повод Арктика председателят на Комитета на началник щабовете на ВС на САЩ генерал Джоузеф Данфорт заяви, че между Русия и САЩ в региона има «неприятелско съперничество», което «има военен аспект, но което не е достигнало до бойни действия».

«Русия съчетава икономическата принуда, политическото влияние, нетрадиционните начини за водене на война, киберпотанциал — и всичко това е насочено срещу нашите съюзници. И тяхната военна разстановка на силите в Арктика и в Европа има за цел да попречи на САЩ да проектираме сила», каза още Данфорт.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ;