Според информация от чуждестранни СМИ, американската корпорация  Boeing неотдавна е представила пред широката общественост концепция за свой хиперзвуков безпилотен ударен самолет.

Отбелязва се, че в САЩ са решили да снабдят своя нов хиперзвуков летателене апарат със стелт-технологии, което е крайно трудна задача.

По този повод е твърде интересно мнението на руския военен експерт Алексей Леонков, което той изрази в своето интервю за кореспондентите на ФАН.

Експертът отбелязва, че употребата на традиционните съвременни стелт-технологии, предполагащо разполагането в новия американски ударен безпилотен летатален апарат на специално покритие, е просто невъзможно.

«При такива скорости повърхността на апарата се нагрява и цялото стелт-покритие просто изгаря.

Това е нонсенс», заяви Леонков,

обръщайки вниманието върху това, че по време на движението на американския безпилотен самолет във въздуха със скорост над шест маха около него се образува «пашкул от плазма», който не просто се вижда на радарите, но се вижда дори и визуално.

Освен това, Леонков отбеляза, че в условията на висока температура повърхността на американския безпилотен самолет в резултат на високата сила на триенето, която възниква от силния въздушен поток, «всички стелт-покрития просто изгарят».

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;