Facebook все пак реши да започне собствено разследване по отношение на «руските групи», които може би са ползвали тази социална мрежа за разпространение на «дезинформация» в периода преди референдума за излизането на Великобритания от ЕС, пише  Business Insider.
Интернет-гигантът има намерение да установи, имало ли е някаква неизвестна «координирана активност в сферата на разпространение на дезинформация за брекзита».
Както отбелязва изданието, до момента това е явен намек, че Фейсбук подозира Русия в «намеса» в референдума през 2016 година.
Според думите на представителя на компанията в Европа Саймън Милнър, за разследването са необходими няколко месеца.
Освен това, той помолил правителството за допълнителна информация по тази тема.
Facebook започва това разследване в отговор настояването на британските политици да проучат проблема с разпространението на фалшивите новини в социалните мрежи. По-рано специален комитет по култура във Великобритания вече питал  Facebook, Google и Twitter, платили ли са «руски групи» за публикуването  в социалните мрежи на реклами, които са сеели раздор сред британските избиратели.
През декември, припомня Business Insider, Facebook заявил, че за реклама, имаща отношение към брекзита, е платила само една «руска група», при това общата сума инвестиции е била само в размер под  $1.
 В отговор на това, обаче, членът на британския парламент Деймиън Колинс заяви, че Facebook не  иска да извърши пълно разследване, а се ограничава само с идентификацията на рекламата от акаунти, които вече са в полезрението на американските следователи, занимаващи се с разпространението на «дезинформация» по време на американските президентски избори.
В сряда Колинс одобрил решението на  Facebook да започне свое разследване за потенциалната «намеса на руски ведомства в кампанията за излизането на Великобритания от ЕС».
«Вие изразихте гледната точка, че Русия би могла да е замесена в друга, все още неразкрита в рамките на нашето разследване координирана активност и ни помолихте да продължим работата. Ние разгледахме вашата молба и потвърждаваме, че нашите следователи сега се опитват да изяснят, имало ли е други подобни клъстери, имащи отношение към координираната дейност около референдума за брекзита, които по-рано не са били известни», пише в своето писмо до Колинс Саймън Милнър.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: http://www.businessinsider.com/facebook-investigating-whether-russia-interfered-with-brexit-2018-1

Тагове: ; ; ; ; ; ;