Гостите и участниците в Международния авиотранспортен форум  (МАТФ-2018), който ще се проведе през август в Уляновск, ще могат да видят руския лайнер МС-21, съобщи губернаторът на Уляновска област Сергей Морозов.

Специалистите наричат машината «самолет на бъдещето».

Самолет МС-21, совершивший посадку в аэропорту Жуковский после первого перелета из Иркутска

Той съобщи, че през 2018 година на форума ще се отдели голямо внимание на въпроса за създаването и експлоатацията на безпилотни самолети. Мероприятието ще се проведе в средата на август, както се планира.

МС-21 е перспективен руски пътнически самолет, в който могат да се разположат от 150 до 211 човека, включва най-новите разработки в областта на самолето-  и двигателното строене, бордово оборудване и системи.
Той ще замени съветските лайнери Ту, Як и Ан.
По-рано «Иркут» заяви, че през 2018 година се планира да завърши изграждането на летните екземпляри и да продължи производството на серийните самолети.
Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин през януари съобщи, че първият магистрален лайнер МС-21-300 вече е извършил 33 изпитателни полета.
В края на февруари — началото на март към изпитанията се присъедини втори самолет, чийто монтаж е извършен в Иркутския авиационен завод.
Освен това, в същия завод върви подготовката за старта през 2019 година на серийното производство на този лайнер.
Машината ще работи с двигател модел ПД-14.
Международният авиотранспортен форум МАТФ за първи път е проведен през 2011 година.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;