Премиерът на Великобритания Тереза Мей и президентът на Франция Еманюел Макрон, коментирайки руската външна и отбранителна политика, я нарекоха «много агресивна и напориста».

Отражение Московского Кремля и Собора Василия Блаженного в изображении флага Великобритании

Според тях, Москва прибягва до «различни форми на стретегическо сплашване, включително до дезинформация, злонамерени действия в киберпространството и подривна дейност в политическата сфера».

«Париж и Лондон ще се постараят да изградят конструктивен диалог с Москва чрез съответните канали за връзка», се казва в съвместното  комюнике след френско-британската среща.

Мей и Макрон отново заявиха, че не признават присъединяването на Крим към Русия, а също призоваха Москва и Киев да се придържат към минските споразумения.

Эйфелева башня в Париже
«Докато руската страна не изпълни своите задължения в рамките на тези договорености, икономическите санкции  няма да бъдат премахнати», подчертават лидерите в комюникето.
Крим отново стана руски през 2014 година в резултат на референдума, който се проведе след държавния преврат в Украйна.
За присъединяването към Русия гласуваха над 95 % от жителите на полуострова.
В Киев и на Запад не са съгласни с резултатите от народното волеизлияние и до днес наричат Крим част от Украйна.
Москва на свой ред многократно отбелязва, че полуостровът влиза в състава на Русия в пълно съответствие с нормите на международното право и Устава на ООН.
Както заяви руският лидер Владимир Путин, въпросът с Крим «е закрит окончателно».
Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;