Кризата в сирийската провинция Идлиб е «тест за прозрачност» за руско-турските отношения, пише

Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган «протестира» срещу сирийско-руското настъпление в Идлиб.

На свой ред Русия както и преди не реагира на исканията на турската страна да се спрат военните действия и «с пълна решимост да се изтласкат всички групировки на наемници от провинцията», отбелязва немското издание.

Анкара обвинява правителството на Башар Асад в нарушаване на договора за създаването в Сирия на зони за сигурност- Москва твърди, че военната операция в Идлиб се провежда срещу терористичните групировки и затова е необходима.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten счита, че трябва да се отбележи събитието, които се случило на 10 януари 2018 година.

Тогава Министерството на отбраната на Русия, според информация на изданието, изпратило писмо до началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Турция генерал Акар Хулуси и до главата на Националната разузнавателна информация на страната Хакан Фидан.

«Турция е длъжна да склони контролираните от Анкара въоръжени части към спазване на примирието», цитира  Deutsche Wirtschafts Nachrichten писмото, адресирано до главата на Националната разузнавателна организация на Турция Хакан Фидан.

Изданието обръща внимание върху факта, че и по въпроса с кюрдите Москва е дала на Анкара «eднозначен» отговор:
«Русия не е разрешила на Турция военна операция срещу кюрдските Отряди за народна самоотбрана».

Според Deutsche Wirtschafts Nachrichten, по такъв начин, отчитайки всичко гореизброено, «Путин е посочил на Ердоган границите на позволеното в Сирия».

«Русия няма доверие на Ердоган по обективни причини. Турският президент провеждаше в Астана успешна политика до момента, в който изведнъж отново не нарече сирийския лидер Башар Асад терорист», подчертава немското издание.

По-рано се съобщи, че колона гъсенична транспортьори, тегачи с тежко въоръжение и армейски джипове преминават през населено място в посока сирийската граница. На бронираната техника се вижда бял полумесец.

Основното направление на колоната е сирийска провинция Идлиб, където вече има внушителен военен контингент на турската армия.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2018/01/18/putin-zeigt-erdogan-in-syrien-seine-grenzen-auf/

 

Тагове: ; ; ; ; ;